Policija istražuje slučaj
44

Na vozilu predsjednika Skupštine u Tuzli ispisan grafit "četnik i 4C"

A. K.
Uništeni automobil Žarka Vujovića
Uništeni automobil Žarka Vujovića
Za sada nepoznata osoba, ili više njih, sinoć je u tuzlanskom naselju Slatina ispisala uvredljive poruke na automobilu koji je u vlasništvu Žarka Vujovića, člana stranke Socijaldemokrati BiH i predsjednika Skupštine Tuzlanskog kantona.

Glasnogovornica Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Amra Kapidžić je kazala da je slučaj prijavljen policiji, istaknuvši da je automobil bio parkiran u naselju Slatina, kao i da se poduzimaju sve mjere i radnje.

Nepoznata osoba, ili više njih, crnim sprejom je na automobilu ispisala poruku "četnik" kao i krst sa četiri "C".

Policija istražuje slučaj
Policija istražuje slučaj

Vandalski čin su osudili i iz Vlade Tuzlanskog kantona, potvrdivši da je riječ o Vujovićevom automobilu.

"Ovakvim djelima, koji za cilj imaju provokaciju, nema mjesta u Tuzli i Tuzlanskom kantonu, sredini koja je i u najtežim ratnim okolnostima njegovala toleranciju i različitost mišljenja. Nedopustivo je da se bilo ko, samo zato što ima drugačije stavove, stigmatizira i vrijeđa", naveli su iz Kantonalne vlade Tuzla.

Istaknuli su i da je to posebno nedopustivo imajući u vidu ogroman doprinos koji je Vujović dao na sportskom planu, ali i toleranciju koju je njegovao kasnije u političkom životu obnašajući dužnosti u Gradskom vijeću Tuzle.

"Vlada Tuzlanskog kantona, sa mnom na čelu, zahtijeva od policijskih, istražnih i pravosudnih organa da u najkraćem roku pronađu i kazne počinioce ovog gnusnog čina te time pokažu da su Tuzla i Tuzlanski kanton drugačiji od drugih sredina i da prema ovakvim aktivnostim,a koje šire vjersku, rasnu, spolnu ili bilo kakvu drugu netrpeljivost, imamo nultu toleranciju", navedeno je u rekaciji premijera TK Denijala Tulumovića.

Također i iz Socijaldemokratske partije (SDP) osudili su sinoćnji čin, kazavši da takvim ili sličnim radnjama nema i nikada nije bilo mjesta u Tuzli kao istinskoj multietničnoj, multikonfesionalnoj i antifašističkoj sredini.

Zahtijevaju hitnu i brzu reakciju policijskih i pravosudnih organa kako bi se počinioci ovog gnusnog djela stavili pred lice pravde i osudili.