BiH
0

Na Vlašiću spektakularan doček Nove godine

FENA
Foto: Vlasic Online
Foto: Vlasic Online
Doček nove godine na Vlašiću postao je već tradicija, a ova planina postala je prava hit turistička destinacija. Potvrđeno je to i tokom dočeka Nove 2012 godine.

Direktor Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona Nihad Korić izjavio je Feni da se za Novu 2012. na Vlašiću, prema njegovim procjenama, nalazilo minimalno oko 10 hiljada osoba, ali da niko nema tačan podatak o broju turista, s obzirom da Turističkoj zajednici podatke o popunjenosti smještajnih kapaciteta daje svega sedam, osam hotela.

"Tu je oko hiljadu vikendica ili apartmana koje uopće ne daju podatke Zajednici, ali u svakom slučaju bilo je zaista fascinirajuće. Gostiju je bilo iz svih dijelova svijeta, a i ugostitelji su se natjecali u svojoj ponudi, kaže Korić.

On navodi da je centralni plato, gdje je na otvorenom dočekana Nova godina, bio krcat, a bio je i jako veliki broj vozila koja su stvorila dugačku kolonu.

Smještajni kapaciteti hotela poput "Pahuljice, "Vlašića", "Blance", "Sunca" popunjeni su oko Nove godine i većina aranžmana vezana je za proslavu Nove godine.

Prema Korićevim riječima, prije nekoliko dana na Vlašiću su uključeni i topovi za proizvodnju snijega kako bi se osposobile neke od skijaških staza na ski-liftovima Babanovac i Markovac za novogodišnje praznike jer je nedostajalo snijega, a u funkciji je i noćno skijanje.

Korić je kazao da Turistička zajednica Srednjobosanskog kantona značajno podržava sve aktivnosti na Vlašiću, pa je podržala i doček Nove 2012. godine.