Plato Babanovac
0

Na Vlašiću danas počinje zimska turistička sezona

FENA
Ministar okoliša i turizma u Vladi Federacije BiH Nevenko Herceg službeno će otvoriti ovogodišnju zimsku turističku sezonu za FBiH na današnjoj prigodnoj svečanosti na platou Babanovac na Vlašiću.

Centralna svečanost službenog otvaranja zimske turističke sezone 2009./2010. održava se u sklopu tradicionalnog Festivala "Vlašić Expo Tours - Zimski dani turizma na Vlašiću", a pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Općine Travnik i Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Domaćin ovogodišnje svečanosti, zimski centar Babanovac na Vlašiću, prepoznatljiv je po međunarodnom takmičenju u skijaškim skokovima na jednoj od najjužnijih i najprirodnijih skakaonica u Evopi i to je centar koji posljednjih godina vraća stari sjaj, doživljavajući pravu ekspanziju u pogledu razvoja turizma.

Daljnje unaprjeđenje turističke ponude ovog područja, kako se ističe u saopćenju Ministarstva, podrazumijeva još bolje uređene skijaške staze i kvalitetniju infrastrukturu, osmišljavanje dodatnih turističkih sadržaja i bogatiji aprés-ski program (program nakon skijanja) kako je to za ovo područje zacrtano i u Strategiji razvoja turizma u Federaciji BiH do 2019.

Potrebne investicije u opću i turističku infrastrukturu, ali i dizajniranje novih turističkih proizvoda koji će biti povezani s mjestima u okruženju, kako se dodaje, bit će uskoro definirane master planom razvoja turizma na Vlašiću, čiju izradu sufinansira Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

Uz svečanost službenog otvaranja zimske turističke sezone za Federaciju BiH, Festival "Vlašić Expo Tours - Zimski dani turizma na Vlašiću" ima za cilj afirmaciju prirodnih ljepota, turističkih vrijednosti i ljudskih resursa o čemu svjedoči bogat program festivala koji uključuje prezentaciju tradicionalnih proizvoda i usluga, tradicijskih i pomalo zaboravljenih obrta, folklora i gastronomije, a čime se pokazuje da Vlašić, ali i cijela Federacija BiH i u ovoj turističkoj sezoni imaju itekako puno toga ponuditi stranim i domaćim turistima, navode iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.