Posljednje zbogom
356

Na vječni počinak u Sarajevu ispraćen profesor Hasan Muratović

E. Sk.
Muratović preminuo prije tri dana preminuo usljed posljedica zaraze koronavirusom (Foto: D. S./Klix.ba)
Muratović preminuo prije tri dana preminuo usljed posljedica zaraze koronavirusom (Foto: D. S./Klix.ba)
Nakon komemoracije koja je u Sarajevu održana u organizaciji Vlade FBiH povodom smrti profesora Hasana Muratovića, klanjana je dženaza i obavljen ukop u haremu Alipašine džamije.
Od Muratovića su se oprostili brojni prijatelji, kolege i neutješni članovi porodice.

Profesor Muratović je prije tri dana preminuo u Sarajevu usljed posljedica zaraze koronavirusom u osamdesetoj godini. Tokom dugogodišnje političke karijere obavljao je funkcije državnog premijera i ministra u Vladi BiH, a bio je i ambasador naše države u Hrvatskoj.

Osim toga, bio je i profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu i rektor UNSA u dva mandata, gdje je značajan doprinos ostvario reformom i uvođenjem bolonjskog procesa.

Muratović je u svojoj bogatoj karijeri bio i član i potpredsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope u Strasbourgu te dugogodišnji konsultant Instituta za organizaciju i ekonomiku Sarajevo, direktor Instituta za istraživanje i razvoj UPI Sarajevo i predsjednik konsultantske firme "Deloitte" za područje BiH.

Posljednjih godina obavljao je poslove konsultanta, profesora emeritusa Univerziteta u Sarajevu, a radio je i kao povremeni predavač na nekoliko univerziteta.