BiH
0

Na Vilsonovom šetalištu trim staza i režim biciklističkog saobraćaja

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Elaboratom "Uređenje i mogućnosti korištenja ulice Vilsonovo šetalište" utvrdit će se uvjeti uređenja i mogućnosti korištenja prostora Vilsonovog šetališta.

Prostor Vilsonovog šetališta, kao jedinstvene prostorno - funkcionalne cjeline duboko integrirane u strukturu Grada, planiran je za rekreativna, kulturno-izložbena i manifestaciona događanja, jer predstavlja omiljeno šetalište Sarajlija, mjesto okupljanja i komuniciranja, rečeno je Agenciji Fena u Pres-službi Općine Novo Sarajevo.

Putem Elaborata se poštuje primarna funkcija ovog prostora - rekreacija u zelenoj oazi visoke dekorativno - estetske vrijednosti aleje kao spomenika vrtne i oblikovne prirode, kažu u Općini.

Planirano je uređenje i popločani platoi na kojima će se organizirati aktivnosti namijenjene za djecu i odrasle, kao i trim staza na mjestu postojeće utabane staze za trčanje, s rekvizitima za rekreaciju.

Sa saobraćajnog aspekta uspostavit će se režim biciklističkog saobraćaja u periodu zabrane kretanja motornih vozila, obilježavanjem saobraćajnim znakovima i horizontalnom signalizacijom, i na kolovoznim trakama postaviti saobraćajne elemente za usporavanje motornih vozila, navode u Općini Novo Sarajevo.

Općina Novo Sarajevo stavila je na javni uvid Nacrt Elaborata, i to u "Centru za dozvole" - šalter sala Općine Novo Sarajevo, kao i na dva punkta u ulici Vilsonovo šetalište: kod Srednje škole za okoliš i drvni dizajn, te kod pješačkog Mosta "Renzzo Piano".

Javni uvid će trajati 30 dana, odnosno do 31. marta, a u istom periodu bit će održana i javna rasprava.