Zaostaci od rata
14

Na Veležu iznad Mostara pronađeno i uništeno šest protutenkovskih mina

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Planinom Veleža iznad Mostara jučer su odjekivale eksplozije zaostale iz proteklog rata, koje su nakon pronalaska u blizini bivšeg repetitora na planinskom vrhu Brisina uništili pripadnici Federalne uprave civilne zaštite, potvrđeno je za Klix.ba.

Voditelj A tima za uklanjanje NUS-a Ivica Novak za naš portal kaže da su mine uništene u prostoriji koja je veličine oko četiri kvadratna metra i nalazi se u temeljima repetitora uz pažljivo urađeno pripremu, tako da tokom uništenja mina niko nije bio ugrožen.

"Uništeno je šest protutenkovskih mina sa oznakom TMM1, koje su zaostale iz proteklog rata", kaže Novak za Klix.ba.

Objasnio nam je kako se radi o minama koje su srpske vojne snage postavile 1995. godine, kada su minirale relej prilikom provlačenja sa tog teritorija nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma.

Tada je prema dostupnim informacijama na "Brzu ruku" relej miniran sa preko dvije tone eksploziva, kad je jedan dio mina aktiviran razarajući to područje, dok je manji dio mina ostao neeksplodiran i još uvijek planinari i posjetitelji tog područja ga pronalaze.

Mine koje su jučer uništene je pronašao Emir Gosto iz Mostara koji sa svojim timom radi na čišćenju ruševina na tom području, a za naš portal je podijelio iskustvo susreta sa minama.

"Nije me bilo strah, to mi je samo dalo snagu da tražim mine i dalje. Znam da ih ima još i tražio sam od Civilne zaštite, koju sam obavijestio o pronalasku mina, da se obilježi područje koje je još vjerovatno minirano, kako se ne bi dogodilo zlo onima koji dolaze", kaže Gosto za Klix.ba.