BiH
4

Na većini vodotoka na vodnom području Save u FBiH zabilježen trend stagnacije

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Operativni centar Fedralne uprave civilne zaštite saopćio je da je na većini vodotoka na vodnom području rijeke Save u FBiH zabilježen trend stagnacije i blagog pada vodostaja, te da nema opasnosti od plavljenja površina uz vodotoke.

Na rijeci Savi na teritoriji FBiH bilježi se trend blagog rasta vodostaja. Vodostaj na rijeci Savi je generalno povišen, a na vodomjernoj stanici Slavonski Brod dostignuta je kota proglašenja mjera redovne odbrane od poplava. Zbog toga je jučer u 9.00 sati proglašena redovna odbrana od poplava na poplavnom području Odžačka Posavina.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 7.00 sati iznosila je: Bosanski Brod 753 cm (pripremno stanje), jučer 735 cm; Bosanski Šamac 633 cm (pripremno stanje), jučer 604 cm; Orašje 848 cm (pripremno stanje), jučer 829 cm.

U Tuzlanskom kantonu u protekla 24 sata palo je 19,90 l/m2 kiše, ali na terenu nema dojava o poplavama.

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 7.00 sati bio je 199,09 m.n.m. (tačka preljeva je 200 m.n.m.), i u odnosu na mjerenje jučer u 7.00 nivo viši je za 29 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 36,7 m3/s.

Vodostaj rijeke Spreče izmjeren jutros u 6.00 sati na mjernom mjestu Karanovac, općina Gračanica, iznosio je 285,1 (kritična tačka je, 300 cm kada se preduzimaju redovne odbrane od poplava). Vodostaj rijeke Spreče na tom mjernom mjestu je u opadanju od sinoć u 23 sata kada je zabilježen maksimalan vodostaj 292,30.

Vodostaj rijeke Spreče na HS Strašanj, izmjeren jutros u 7.00 sati iznosio je 131 cm (kritična tačka 212 cm). Vodostaj je u kontinuiranom porastu i u protekla 24 sata porastao je za 41 cm.

Vodostaj rijeke Tinje jutros u 6.00 sati iznosio je 113,1 cm (kritična tačka 300 cm kada se preduzimaju redovne mjere odbrane od poplava), i u kontinuiranom je opadanju.

Vodostaj rijeke Turije iznosio je 158 cm (kritična tačka 175 cm), i u blagom je opadanju.

Poslednji izmjereni vodostaj rijeke rijeke Gostelje na HS Živinice jučer u 7.00 sati iznosio je 70,88 cm (kritična tačka 400 cm), dok je poslednji izmjereni vodostaj rijeke Oskove na HS Donja Višća jučer u 23.00 sati iznosio 113 cm (kritična tačka 235 cm) i u blagom je porastu.

Vodostaj rijeke Jale na HS Tuzla izmjeren jutros u 7.00 sati iznosio je 96 cm i za 2 cm je niži u odnosu na prethodno mjerenje.

Vodostaji rijeka i hidroakumulacija na području Hercegovačko-neretvanskog kantona je normalan.

Na području Zeničko-dobojskog kantona vodostaji rijeka i vodenih tokova blago je povišen, a rijeke su u svojim koritima i za sada nema izlijevanja.

Vodostaji rijeka na području Srednjo-bosanskog kantona su u opadanju.

Na području Bosansko-podrinjskog kantona vodostaj rijeke Drine i njenih pritoka je u blagom opadanju.

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Pripadnici PVJ grada Mostara jučer su od 20.35 do 20.50 sati u naselju Zalik gasili požar koji je zahvatio nisko rastinje. Požar je lokalizovan i ugašen.

Kanton Sarajevo

Pripadnici PVJ Kantona Sarajevo su u protekla 24 sata imali dvije manje intervencije na gašenju požara koji je izazala plinske boce u naselju Panjina kula, te na stubu električne rasvjete u naselju Soukbunar.

Tuzlanski kanton

Vatrogasna jedinica Gračanica gasila je zapaljeno sijeno u naselju Orahovica.

VODOSNABDIJEVANJE

Unsko-sanski kanton

Zbog nepovoljnih hidrometeoroloških prilika i dalje je povećana mutnoća vode na izvorištima, te potrošači vodoopskrbnog sistema grada Bihaća trebaju prokuhavati vodu prije upotrebe za piće.

PRONALAZAK NEEKSPLODIRANIH UBOJNIH SREDSTAVA

Tuzlanski kanton

Kantonalnom operativni centar civilne zaštite prijavljen je pronalazak ručne bombe na području općine Gračanica, o čemu je obavješten je Tim za uklanjanje NUS-a FUCZ.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Policijska stanica Stolac jučer u 9.52 sati prijavila je pronalazak nepoznatog NUS-a u mjestu Borojevići, o čemu je obavješten Tim za uklanjanje NUS-a FUCZ.