Snijeg i jutros pada
0

Na većini cesta otežan i usporen saobraćaj

FENA
U većini krajeva u BiH snijeg i jutros pada i zbog ugaženog i raskvašenog snijega na kolnicima zimski su uslovi u gotovo cijeloj zemlji, saopšteno je iz Asocijacije auto-moto klubova u BiH.

Za sva vozila obavezna je zimska oprema, a dionicama cesta preko planinskih prijevoja za kamione s prikolicom i tegljače obavezni su lanci.

Na području Herceg-bosanskog kantona dodatne poteškoće uzrokuje vjetar koji stvara snježne nanose.

Zimske službe vrše čišćenje i posipanje kolnika.

Iako je saobraćaj na većini cesta znatno otežan i usporen, glavni cestovni pravci su prohodni za sve kategorije vozila.

Vozačima se savjetuje da voze krajnje oprezno i da vožnju prilagode uslovima na cesti.

Na put ne kretati bez zimske opreme.

Na dijelovima cesta gdje su u toku radovi saobraća se sporije i uz povremene zastoje, pa se vozači mole za oprezniju vožnju i poštivanje privremene regulacije saobraćaja.

Izdvajaju se putni pravci: Srednje-Olovo- Kladanj preko prijevoja Nišići i Karaula, Sarajevo-Konjic (prijevoj Ivan), Prozor-Gornji Vakuf (prijevoj Makljen), Bugojno-Kupres (planinski prijevoj Koprivnica), Travnik-Donji Vakuf, (prijevoj Komar), Novi Travnik-Bugojno (prijevoj Rostovo), Han Pijesak-Vlasenica (planinski prijevoj Han Pogled), Gacko-Tjentište (prijevoj Čemerno), Kotor Varoš-Teslić (preko Borja), Trnovo-Foča (preko Rogoja), te područje Vlašića i Romanije.

Na putnim pravcima: Kupres-Šuica-Tomislavgrad, Glamoč-Mlinište i Ključ-Bosanski Petrovac-Drvar, dodatne poteškoće, pored snijega, pričinjavaju i jaki udari vjetra, koji stvaraju sniježne nanose.

Zbog radova na izgradnji dijela autoputa A1 od Dobrinje do Kaknja saobraćaj se na tom cestovnom pravcu odvija usporeno.

Sporije odvijanje saobraćaja zbog radova očekivati je na M-6 Čapljina - Ljubuški, u predjelu naselja Trebižat i u Čapljini na raskrižju s R425a (kod autobusnog kolodvora).

Na M-14.1 Brod - Odžak, zbog radova na razminiranju terena u blizini prometnice, mogući su povremeni kraći zastoji tokom dana na dionici Brod - Stari Poloj.

Zabrana prometa vrijedi:

  • za kamione s prikolicom i tegljače na M-20 Gacko - Tjentište, na dijelu Boljačić Kosa - Trnova Luka,
  • za teretna vozila nosivosti preko 7,5 tona na M-16.4 Novi Travnik - Bugojno (preko Rostova).

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja. Granični prelaz Izačić zatvoren je za saobraćaj kamionima s prikolicom i tegljačima zbog nepovoljnih vremenskih prilika u Hrvatskoj.

Na graničnom prelazu Brčko - Gunja, mostom preko rijeke Save, saobraćaj teče usporeno za teretna vozila teža od 9 tona, zbog izmjeničnog propuštanja vozila i ograničenja brzine.