{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na vanrednoj sjednici Senata UNSA odlučeno da neće doći do poskupljenja školarina

11.5.2017. u 20:43
605
46
Na vanrednoj sjednici Senata UNSA odlučeno da neće doći do poskupljenja školarina
605
Na vanrednoj sjednici Senata UNSA odlučeno da neće doći do poskupljenja školarina
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na današnjoj vanrednoj sjednici Senata Univerziteta u Sarajevu, koja je trajala više od tri sata, sa samo jednom tačkom dnevnog reda, Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu je zahvaljujući kvalitetnoj argumentaciji i bezrezervnom stavu i zbog najave protesta i blokade Univerziteta, uspio uvjeriti Senat da do poskupljenje školarina ne treba doći, te je Senat poništio ranije donosenu odluku, saopćio je predsjednik SPUS-a Merim Serdarević.
"Ovom prilikom se zahvaljujemo predstavnicima Vlade KS na čelu sa premijerom Konakovićem, koji su prisustvovali ovoj sjednici i podržali naše argumente. Također, zahvaljujemo se i rukovodstvu Univerziteta i senatorima, koji su na kraju, nakon dvije burne sjednice Senata i pritiska javnosti, ipak uvažili naše argumente i shvatili složenu socio-ekonomsku situaciju u kojoj se nalazimo. Svim studentima Univerziteta u Sarajevu poručujemo #MiSmoTuZbogVas", saopćio je Serdarević.

Održana je vanredna sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu na kojoj se govorilo o prijedlogu utvrđivanja cijene koštanja studija po studentu i visina školarina za samofinansirajuće, vanredne i DL studente na Univerzitetu u Sarajevu.

Pored članova Senata sjednici su prisustvovali Elmedin Konaković, premijer Kantona Sarajevo, prof. dr. Elvir Kazazović, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, i prof. dr. Velija Katica, član Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu.

Nakon trosatne diskusije o prijedlogu utvrđivanja cijene koštanja studija po studentu i visina školarina za samofinansirajuće, vanredne i DL studente na Univerzitetu u Sarajevu, vanredna sjednica završena je jednoglasno usvojenim zaključcima.

1. Senat Univerziteta u Sarajevu je konstatirao da je prioritet zajednički rad kroz dijalog sa Vladom Kantona Sarajevo na donošenju Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo, te je zaključeno da će se u utorak 16. 05. 2017. godine održati zajednička sjednica Vlade Kantona Sarajevo i Senata Univerziteta u Sarajevu na kojoj će biti razmatran prijedlog novog zakona o visokom obrazovanju, kao i prijedlozi i mišljenja u amandmanskoj formi koji su usvojeni od strane Senata Univerziteta u Sarajevu.

2. Nakon donošenja Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo pristupit će se izradi Standarda i normativa Kantona Sarajevo u skladu sa novim zakonom.

3. Formirat će se ekspertna komisija, koju će činiti predstavnici Univerziteta u Sarajevu i Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, s ciljem izrade elaborata o cijeni koštanja studija po studentu i prijedloga modela finansiranja Univerziteta. Utvrđeni Prijedlog odluke o izmjeni i dopuni odluke o davanju saglasnosti na visinu participacije cijena usluga, upisnina i drugih troškova studija Univerziteta u Sarajevu te fakulteta i akademija u njegovom sastavu koji je usvojen na nastavku 7. sjednice Senata održane 03. 05. 2017. godine, kao i materijal pripremljen za 3. vanrednu sjednicu bit će radni materijal za izradu elaborata.

4. Univerzitet u Sarajevu će zatražiti od Vlade Kantona Sarajevo da, u okviru budžetskih mogućnosti, zbog povećanja broja članica Univerziteta u Sarajevu sa 22 na 24, razmotri povećanje postojeće tranše koju doznačava Univerzitetu u Sarajevu.

5. Univerzitet u Sarajevu je u Fondu za razvoj Univerziteta obezbijedio finansijska sredstva za izradu eksterne revizije finansijskog poslovanja Rektorata i organizacionih jedinica za 2016. godinu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: