{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na vanrednoj sjednici SDP-a i DF-a u Parlamentu FBiH razmatrat će se zakon o izbornim jedinicama

21.1.2018. u 10:01
21
28
Na vanrednoj sjednici SDP-a i DF-a u Parlamentu FBiH razmatrat će se zakon o izbornim jedinicama
21
Na vanrednoj sjednici SDP-a i DF-a u Parlamentu FBiH razmatrat će se zakon o izbornim jedinicama
Foto: Arhiv/Klix.ba
Koristeći poslovničko pravo klubovi poslanika SDP-a i DF-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH zakazali su za utorak 23. januara vanrednu sjednicu na kojoj bi se trebao razmatrati zajednički prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Prijedlog zakona je u parlamentarnu proceduru upućen prije tri mjeseca. Klubovi SDP-a i DF-a još u novembru 2017. godine sakupili su potreban broj potpisa, ali je rukovodstvo Predstavničkog doma odbilo zakazati sjednicu", stoji u saopćenju DF-a.

S obzirom na to da Poslovnik omogućava da potpisnici takvog zahtjeva sami zakažu sjednicu u tom slučaju, iz DF-a ističu da je ova mogućnost iskorištena jer se više ne mogu trpjeti zloupotrebe vlasti, koja blokira čak i rad Parlamenta ako im se ne sviđaju predloženi zakoni.

"Klubovi SDP i DF obavili su konsultacije sa svim političkim strankama koje imaju svoje zastupnike u Parlamentu FBiH i svi, izuzev HDZ-a BiH, načelno su podržali predloženi zakon kao korektno rješenje", navodi se u saopćenju.

Iz DF-a su pozvali sve parlamentarce da se odazovu na zakazanu sjednicu i da u demokratskoj atmosferi rasprave prijedlog.

"Klubovi SDP i DF spremni su razmotriti i prihvatiti sve amandmane kojim se popravlja predloženi tekst zakona. Napominjemo da u protekla tri mjeseca niti jedan amandman nije predložen, ali je to moguće učiniti i na samoj sjednici do okončanja rasprave", stoji u saopćenju.

Ističu da predloženi zakon nije usmjeren protiv bilo koga i da je usklađen sa Ustavom BiH, Ustavom FBiH, Izbornim zakonom BiH, mišljenjima Venecijanske komisije i OHR-a, te uvažava principe presude Ustavnog suda BiH u predmetu "Božo Ljubić".

"Usvajanje ovog zakona osigurava očuvanje demokratskog poretka u BiH i provedbu rezultata izbora, te onemogućava bilo koga da ukrade pravo građanima da na izborima izaberu vlast kakvu žele", zaključeno je u saopćenju DF-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: