{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na utrci više od 400 atletičara iz 23 zemlje

F
27.9.2009. u 07:34
0
0
Na utrci više od 400 atletičara iz 23 zemlje
0
Na utrci više od 400 atletičara iz 23 zemlje
Međunarodna atletska ulična utrka u polumaratonu "Olimpija 2009." treći put bit će održana u Sarajevu.
U sklopu ove sportske manifestacije bit će obilježen i Svjetski dan srca u partnerstvu s Gradom Sarajevom.

Start utrke predviđen je u nedjelju, 27. septembra, u 10.00 sati ispred Olimpijske dvorane Zetra, gdje će ujedno biti i cilj. Trasa utrke dužine 21,1 km će proći najljepšim dijelovima grada Sarajeva, ulicama Patriotske lige - Ali-pašina - Maršala Tita - Mula Mustafe Bašeskije - Telali (do Vijećnice) - Obala Kulina bana - Zmaja od Bosne - Trg BiH (skretanje prema Vilsonovom šetalištu i Vrbanja mostu) - Vilsonovo šetalište - do ulice Azize Šaćirbegović (okret i istim putem nazad prema Zetri).

Prema najava organizatora - Udruženja "Maraton" Sarajevo, očekuju se učešće oko 400 trkača iz 23 zemlje, uključujući i grupne dolaske takmičara iz Austrije, Francuske, Španije, Holandije, Češke, Turske i Italije.

Na ovaj način Grad Sarajevo i dalje ostaje u prestižnoj porodici gradova organizatora maratona i polumaratona, a "Olimpija polumaraton 2009." je registrovan i u evropskom kalendaru takmičenja.

Polumaraton će ujedno obilježiti i Svjetski dan bez automobila, te utjecati na podizanje ekološke svijesti u Sarajevu.

Nagradni fond prelazi 5.000 KM. Novčane nagrade su predviđene za osam najbržih u muškoj i u ženskoj konkurenciji, a za prva tri mjesta je predviđeno po 700, 500 i 400 KM.

Udruženje "Partnerstvo za javno zdravlje“ u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje FBiH, Federalnim ministarstvom zdravstva, Općom bolnicom "Abdulah Nakaš“, Gradom Sarajevom – projekt Sarajevo Zdravi Grad, NVO ECON, NVO Marathon Sarajevo, OŠ Kovačići, Centrom za srce KCUS i treći put zaredom organiziraju obilježavanje Svjetskog dana srca.

Danas će od 11 do 14 sati biti postaljeni štandovi s promotivnim materijalom na tri lokacije: BBI centar, Katedrala, Sebilj. Na štandovima će biti izložen promotivni materijal, a građani će imati priliku besplatno mjeriti krvni pritisak i posavjetovati se o načinima očuvanja srca zdravim.

Određeni broj građana će kao nagradu za obilazak sva tri štanda i prikupljanjem tri markice (BBI, Katedrala, Sebilj) dobiti korpicu sa organski proizvedenim voćem i povrćem. Na ovaj način se promovira fizička aktivnost i zdrava ishrana, ključne stvari za očuvanje zdravog srca.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: