Akademska 2017/2018.
27

Na UNSA upisano tek 60 posto brucoša, kao razlozi pada upisa istaknuti odlazak mladih i privatni fakulteti

Piše: Se. H.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U Rektoratu Univerziteta u Sarajevu danas je održana konferencija za medije povodom početka nove akademske godine kojoj su prisustvovali rektor Univerziteta Rifat Škrijelj, prorektorica Aida Hodžić te ostali prorektori Izet Rađo, Aleksandra Nikolić, Željko Šain, Zijad Mehić, Maida Čohodar-Husić i Mirza Ibrahimović.

Nastava za studente prvog ciklusa i integrisanog studija je na nekim fakultetima počela 2. oktobra, dok će na većini ostalih organizacionih jedinica početi u ponedjeljak, 9. oktobra 2017. godine.

Prema preliminarnim podacima, na prvoj godini prvog ciklusa studija i integrisanog studija popunjeno je 60 posto mjesta za upis, a na konferenciji je istaknuto i da su mogući razlozi smanjenog broja upisanih studenata objektivne prirode te da se na njih ne može utjecati, jer su nastali usljed prelaska s osmogodišnjeg na devetogodišnje osnovno obrazovanje, zatim demografskog pada, migracija te nelojalne konkurencije nekih privatnih fakulteta.

Rektor Univerziteta Rifat Škrijelj istakao je i neke od ostvarenih rezultata u protekloj godini, a jedan od njih je i Projekt zapošljavanja 200 asistenata - najboljih studenata Univerziteta koji je upućen Vladi Kantona Sarajevo na razmatranje.

Škrijelj je, govoreći o poteškoćama s kojima se Univerzitet susretao, istakao i kako je Zakon o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo, koji je stupio na snagu 1. septembra, donesen bez saglasnosti akademske zajednice te da će Univerzitet po hitnom postupku predložiti izmjene Zakona.

Rekao je da je jedan od prioriteta rukovodstva UNSA-e i izgradnja i uređenje Kampusa UNSA-e te podsjetio da je u toku izrada Izvedbenog projekta za izgradnju i opremanje Biblioteke. Među važnijim projektima su još i izgradnja zgrade Ekonomskog fakulteta, izgradnja objekta Muzičke akademije i izgradnja kompleksa u koji bi bili smješteni Poljoprivredni i Farmaceutski fakultet i Institut za genetički inžinjering i biotehnologiju.

Najvažniji zadatak UNSA-e u 2017. i sljedećim godinama tiče se procesa fleksibilne integracije Univerziteta te izgradnje modela upravljanja i finansiranja koji će poticati unapređenje nastave i istraživanja, podsjetio je Škrijelj na kraju.