BiH
0

Na Univerzitetu u Sarajevu sljedeće godine više od 50.000 studenata

NINA
Manifestacija pod nazivom «Možemo više», na kojoj će visokoškolske ustanove Univerziteta u Sarajevu dobiti mogućnost prezentacije pred skorašnji konkurs za primanje nove generacije studenata u akademskoj 2004./05., bit će održana 5. maja, rečeno je danas na konferenciji za novinare u prostorijama studentskog kampusa u Sarajevu.

Javnosti su se obratili prof. dr. Salih Fočo ispred sarajevskog Univerziteta, Dino Mujkić, predsjednik Svjetskog univerzitetskog servisa Bosne i Hercegovine, Armin Ibrahimpašić, član Studentskog informativnog centra «Srce» i Mirsad Fazlić, predsjednik Unije studenata Univerziteta u Sarajevu.

Univerzitet u Sarajevu intenzivno se priprema za predstojeću akademsku godinu, na kojoj se očekuje upis oko 7.500 brucoša, te je cilj manifestacije «Možemo više» da se, prije raspisivanja konkursa za upis studenata, srednjoškolci završne godine informiraju o nastavnim planovima i programima, kao i o uvjetima upisa i studiranja, što će im pomoći pri izboru budućeg studija.

Prema riječima profesora Foče, Univerzitet u Sarajevu, koje danas broji 48.650 studenata, će od sljedeće godine brojati preko pedeset hiljada studenata, što je više nego na svih šest ostalih visokoškolskih ustanova u BiH, i svrstat će se u red srednje razvijenih univerziteta u Europi.

«Za napredak našeg Univerziteta bitne su tri ključne stvari. Organizacija i institucionalizacija Univerziteta koja će dovesti do potpune autonomije i neovisnosti o političkim odnosima, zatim sadržajni smisao nastavnih planova i programa, koji će dovesti do nove, demokratičnije i sadržajnije obrazovne strukture i kao treći bitan činioc informatizacija. Ono što trebamo očekivati u budućnosti jeste proces humanizacije obrazovanja, gdje će studenti moći slušati dvije godine opće stvari, a potom se opredjeljivati za konkretne fakultete, samostalno birati kolokvije, sadržaje i profesore kod kojih će polagati ispite itd. Želja nam je da do 2010. postanemo dio evropskog obrazovnog prostora», kazao je Fočo.

Direktor Svjetskog univerzitetskog servisa BiH Dino Mujkić kazao je da je ovo projekat koji se treću godinu odvija na Univerzitetu u Sarajevu u svrhu približavanja ponude visokog obrazovanja potencijalnim studentima.

Svoju potporu projektu «Možemo više» iskazali su predstavnici studentske Unije, te pozvali sve zainteresirane da se pojave 5. maja na prezentaciji.

Predviđeno je da svaka visokoškolska ustanova formira poseban punkt, na kojem će biti prodekan za nastavu, šef studentske službe i predstavnik udruge studenata, čija će pomoć i informacije značajno koristiti budućim akademskim građanima.