Dogs Trust Program
118

Na ulicama Sarajeva za 63 posto manje pasa nego 2013. godine

FENA
Broj pasa na ulicama grada Sarajeva je za 63 posto manji u odnosu na broj zabilježen 2013. godine od kada se provodi Dogs Trust Program masovne sterilizacije pasa, pokazuje istraživanje/brojanje pasa koje Predstavništvo Fondacije Dogs Trust provodi na godišnjoj osnovi još od svog dolaska u BiH 2012. godine.

“Iako inicijativa lokalnih vlasti još uvijek nije sasvim dovoljna da zakonski Sistem upravljanja populacijom pasa u potpunosti samostalno funkcionira, programi koje uglavnom finansira, koordinira i kreira Dogs Trust uveliko su doprinijeli kontinuiranom padu broja napuštenih pasa kroz humane metode, te povećanju zdravlja i sigurnosti zajednice kao i unapređenju dobrobiti pasa”, rekao je Anel Bećirović, šef Predstavništva.

Tako je u četiri gradske općine Sarajeva zabilježeno 20%, a u ostalim općinama Kantona 28% manje napuštenih pasa u odnosu na 2017. godinu.

Prema ovom istraživanju završenom u junu 2018, godine, ukupno 65% napuštenih pasa u gradu Sarajevo ima ušnu markicu kao znak da su sterilisani, a od tog broja, 80% je obrađeno kroz program koji finansira Fondacija Dogs Trust, što dodatno znači da su ovi psi i čipovani, vakcinisani i očišćeni od parazita!

Za trajni pad broja napuštenih pasa potrebno sterilisati još 10% populacije

Sterilisanjem još 10 % populacije pasa na ulicama, Predstavništvo će u okviru Programa masovne sterilizacije u Kantonu Sarajevo postići inicijalno postavljeni cilj da pomogne da se masovnom sterilizacijom obuhvati 80% ove populacije.

“Ovim rezultatom bismo efektivno uspostavili tzv. “heard immunity” u pogledu vakcinacije protiv bjesnila, odnosno velika većina pasa postala bi imuna na ovu opasnu infekciju što bi vodilo ka značajnom smanjenju rizika od infekcije. Ujedno, ovim bismo dosegli i ključan broj sterilisanih pasa nakon čega bi u narednom periodu, prema istraživanjima stručnjaka za stabilizaciju populacije pasa, problem pasa lutalica u velikoj mjeri mogao biti stavljen pod kontrolu, i to uz samo povremene dodatne kampanje masovne sterilizacije, i naravno, uz organizovano sprečavanje svakog novog priliva napuštenih pasa”, naglasio je Bećirović.

Manje kučića i unaprijeđena dobrobit pasa na ulicama

U cijelom Kantonu je u odnosu na prošlu godinu zabilježen manji procenat kučića, i to u gradu za 5.9%, a u ostatku općina Kantona za 7%, što pokazuje da se pod kontrolu stavlja i glavni izvor problema, a to su neželjeni vlasnički psi i njihovo potomstvo, koje neodgovorni vlasnici nekažnjeno ostavljaju na ulici.

I drugi programi koje podržava Dogs Trust kao što su edukacija veterinarskih stručnjaka, djece, vlasnika pasa, te javnosti, doprinijeli su i evidentnoj pozitivnoj promjeni svijesti te mnogo boljoj informiranosti, što je ključ svake pozitivne promjene.

Tako je u cijelom Kantonu zabilježen porast dobrobiti napuštenih pasa; npr. ima manje povrijeđenih pasa koji šepaju, kod ovih pasa je manji i procenat kožnih oboljenja, manje je mršavih i neuhranjenih, te je mnogo više prijateljski nastrojenih pasa!

Rezultati dokazuju da se problem može riješiti samo zakonski i sistemski

Ono što rezultati ovog istraživanja jasno pokazuju jeste da se problem može riješiti efikasno na zakonski i human način i da je samo tako rješenje trajno i održivo; edukacija veterinarskih stručnjaka, djece i vlasnika pasa i podizanje svijesti javnosti kao preventivni, te masovne sterilizacije napuštenih i besplatne sterilizacije vlasničkih pasa i udomljavanja, kao interventni načini Dogs Trust podrške, vode ka trajnom i održivom rješenju u okvirima postojećih domaćih zakona.

"Nadamo se da će novoizabrane vlasti, koje su jedine obavezne i jedine to i mogu osigurati, još dosljednije raditi na provedbi zakona i uspostavljanju svih elemenata samoodrživog Sistema za upravljanje populacijom pasa po uzoru na evropske centre, kako bi Sarajevo postalo primjer drugim dijelovima zemlje", zaključio je Bećirović.