{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Na ulicama Sarajeva za 63 posto manje pasa nego 2013. godine

F
FENA
2.10.2018. u 11:29
118
40
Na ulicama Sarajeva za 63 posto manje pasa nego 2013. godine
118
Na ulicama Sarajeva za 63 posto manje pasa nego 2013. godine
Broj pasa na ulicama grada Sarajeva je za 63 posto manji u odnosu na broj zabilježen 2013. godine od kada se provodi Dogs Trust Program masovne sterilizacije pasa, pokazuje istraživanje/brojanje pasa koje Predstavništvo Fondacije Dogs Trust provodi na godišnjoj osnovi još od svog dolaska u BiH 2012. godine.
“Iako inicijativa lokalnih vlasti još uvijek nije sasvim dovoljna da zakonski Sistem upravljanja populacijom pasa u potpunosti samostalno funkcionira, programi koje uglavnom finansira, koordinira i kreira Dogs Trust uveliko su doprinijeli kontinuiranom padu broja napuštenih pasa kroz humane metode, te povećanju zdravlja i sigurnosti zajednice kao i unapređenju dobrobiti pasa”, rekao je Anel Bećirović, šef Predstavništva.

Tako je u četiri gradske općine Sarajeva zabilježeno 20%, a u ostalim općinama Kantona 28% manje napuštenih pasa u odnosu na 2017. godinu.

Prema ovom istraživanju završenom u junu 2018, godine, ukupno 65% napuštenih pasa u gradu Sarajevo ima ušnu markicu kao znak da su sterilisani, a od tog broja, 80% je obrađeno kroz program koji finansira Fondacija Dogs Trust, što dodatno znači da su ovi psi i čipovani, vakcinisani i očišćeni od parazita!

Za trajni pad broja napuštenih pasa potrebno sterilisati još 10% populacijeSterilisanjem još 10 % populacije pasa na ulicama, Predstavništvo će u okviru Programa masovne sterilizacije u Kantonu Sarajevo postići inicijalno postavljeni cilj da pomogne da se masovnom sterilizacijom obuhvati 80% ove populacije.

“Ovim rezultatom bismo efektivno uspostavili tzv. “heard immunity” u pogledu vakcinacije protiv bjesnila, odnosno velika većina pasa postala bi imuna na ovu opasnu infekciju što bi vodilo ka značajnom smanjenju rizika od infekcije. Ujedno, ovim bismo dosegli i ključan broj sterilisanih pasa nakon čega bi u narednom periodu, prema istraživanjima stručnjaka za stabilizaciju populacije pasa, problem pasa lutalica u velikoj mjeri mogao biti stavljen pod kontrolu, i to uz samo povremene dodatne kampanje masovne sterilizacije, i naravno, uz organizovano sprečavanje svakog novog priliva napuštenih pasa”, naglasio je Bećirović.

Manje kučića i unaprijeđena dobrobit pasa na ulicamaU cijelom Kantonu je u odnosu na prošlu godinu zabilježen manji procenat kučića, i to u gradu za 5.9%, a u ostatku općina Kantona za 7%, što pokazuje da se pod kontrolu stavlja i glavni izvor problema, a to su neželjeni vlasnički psi i njihovo potomstvo, koje neodgovorni vlasnici nekažnjeno ostavljaju na ulici.

I drugi programi koje podržava Dogs Trust kao što su edukacija veterinarskih stručnjaka, djece, vlasnika pasa, te javnosti, doprinijeli su i evidentnoj pozitivnoj promjeni svijesti te mnogo boljoj informiranosti, što je ključ svake pozitivne promjene.

Tako je u cijelom Kantonu zabilježen porast dobrobiti napuštenih pasa; npr. ima manje povrijeđenih pasa koji šepaju, kod ovih pasa je manji i procenat kožnih oboljenja, manje je mršavih i neuhranjenih, te je mnogo više prijateljski nastrojenih pasa!

Rezultati dokazuju da se problem može riješiti samo zakonski i sistemskiOno što rezultati ovog istraživanja jasno pokazuju jeste da se problem može riješiti efikasno na zakonski i human način i da je samo tako rješenje trajno i održivo; edukacija veterinarskih stručnjaka, djece i vlasnika pasa i podizanje svijesti javnosti kao preventivni, te masovne sterilizacije napuštenih i besplatne sterilizacije vlasničkih pasa i udomljavanja, kao interventni načini Dogs Trust podrške, vode ka trajnom i održivom rješenju u okvirima postojećih domaćih zakona.

"Nadamo se da će novoizabrane vlasti, koje su jedine obavezne i jedine to i mogu osigurati, još dosljednije raditi na provedbi zakona i uspostavljanju svih elemenata samoodrživog Sistema za upravljanje populacijom pasa po uzoru na evropske centre, kako bi Sarajevo postalo primjer drugim dijelovima zemlje", zaključio je Bećirović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: