Ministarstvo sigurnosti
264

Na ukrajinskom ratištu bore se dva državljanina BiH, jedan na strani Rusije, drugi Ukrajine

S. Š. U.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Ministarstvo odbrane Ruske Federacije ranije je objavilo podatak da je u Ukrajini ubijen 51 plaćenik iz BiH. Na te navode reagirali su iz Ministarstva sigurnosti BiH.
Rusko ministarstvo odbrane objavilo je da je od 24. februara ove godine, datuma početka invazije te države na Ukrajinu, na ratišta stiglo 167 državljana BiH.

Tvrde da je od tog broja 51 osoba ubijena, 46 osoba napustilo ratišta, te da se trenutno 70 državljana BiH nalazi u Ukrajini.

Na njihove navode reagiralo je Ministarstvo sigurnosti BiH koje zajedno sa drugim sigurnosnim agencijama nema takvih saznanja.

"Ministarstvo sigurnosti BiH i sigurnosne agencije imaju saznanja o odlascima dva državljanina BiH na ratište u Ukrajinu (jedan na strani Ukrajine, a drugi Rusije) pa su time i potpuno neistiniti podaci odlazaka i poginulih državljana BiH kako je to objavljeno u medijima pozivajući se na ruske izvore", navedeno je u reakciji ministarstva.

Odlazak državljana BiH na strana ratišta je krivično djelo povezano sa terorizmom i terorističkim aktivnostima. Zakon je izmijenjen 2014. godine, a njime su propisane kazne zatvora i do 10 godina. Povod za donošenje zakona bio je odlazak značajnog broja bh. državljana na ratišta u Siriji.

Kazna zatvora u trajanju od tri godine predviđena je za sve koji se na bilo koji način pridruže stranoj vojsci, paravojnoj ili parapolicijskoj formaciji.

Od bh. državljana do sada je procesuiran i oslobođen Gavrilo Stević koji je u Ukrajini 2014. godine proveo nekoliko sedmica, ali ga je Sud BiH pravomoćno oslobodio krivice jer je utvrđeno da je u Ukrajinu išao iz humanitarnih, a ne ratnih motiva.