Uvođenje nove procedure
0

Na UKC Banja Luka uskoro medicinski asistirana oplodnja

SRNA
UKC Banja Luka
UKC Banja Luka
Šef Tima za reproduktivnu medicinu u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Maribor Veljko Vlaisavljević boravio je u posjeti UKC Banja Luka s ciljem uvođenja nove procedure na polju reproduktivne medicine, medicinski potpomognute oplodnje na ovdašnjoj Klinici za ginekologiju i akušerstvo.

Uvođenjem ove procedure, UKC Banjal Luka bit će jedina zdravstvena ustanova u BiH koja će se baviti medicinski asistiranom oplodnjom.

Iz banjalučkog UKC saopšteno je da je Centar za reproduktivnu medicinu Maribor jedini akreditovani centar u jugoistočnoj Evropi za subspecijalizacije i akreditacije na polju reproduktivne medicine, a Vlaisavljević, koji je i predsjednik Evropskog udruženja za reproduktivnu medicinu, ima najbolje rezultate u toj oblasti.

Njegova jučerašnja posjeta banjalučkom UKC nastavak je dogovorenog kontinuiteta saradnje od 13. seotembra, kada su postignuti preliminarni dogovori sa poslovodstvom mariborskog UKC-a o poslovno-tehničkoj saradnji između ove dvije ustanove.

U saopštenju se dodaje da je Vlaisavljeviću predstavljen tim UKC Banja Luka, koji će se baviti medicinski asistiranom oplodnjom, a čine ga ginekolozi, biolozi i medicinski tehničari. 

"Uz savjet i preporuke profesora Vlaisavljevića definisana je kompletna medicinska oprema koja je potrebna za ovu proceduru, kao i prostor na materniteu Klinike za ginekologiju i akušerstvo u kojem će biti smješten Centar reproduktivne medicine", ističe se u saopštenju.

U dogovoru sa Vlaisavljevićem definisana je adaptacija prostora prema Evropskim standardima, kako bi laboratorija za medicinski asistiranu oplodnju dobila certifikat, nabavka neophodne opreme u laboratoriji za medicinski asistiranu oplodnju, kontinuirana edukacija biologa, ginekologa i medicinskih tehničara u odjeljenju za reproduktivnu medicinu u UKC Maribor", navodi se u saopštenju.