BiH
0

Na tržištu brašno iz robnih rezervi Kantona Sarajevo

FENA
Predstavnici Vlade Kantona Sarajevo i mlinsko-pekarske industrije održali su danas radno - konsultativni sastanak na kome su razgovarali o ublažavanju posljedica neminovnog poskupljenja brašna i hljeba.

Zaključeno je da kantonalna ministratva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice i finansija sačine socijalni program kako bi se ublažile posljedice poskupljenja hljeba za najugroženije kategorije u KS i taj program će biti predložen Vladi na njenoj sjednici 23. augusta.

"Program će biti napravljen do četvrtka i biće to vid subvencioniranja najugroženijih kategorija", kazala je šef Press službe KS Lamija Bojadžić koja je novinarima saopćila zaključke sastanka.

Direkciji za robne rezerve KS naloženo je da veći dio svojih zaliha brašna stavi na tržište KS kako bi se spriječila nestašica tog proizvoda i koliko je moguće ublažile posljedice poskupljenja hljeba.

"Sve se to odnosi na period do kraja ove budžetske godine jer sve što Vlada bude poduzimala kretaće se u okviru budžeta KS", kazala je Bojadžić.

U KS funkcioniše pet javnih kuhinja koje imaju oko 3.600 korisnika i zahvaljujući zalihama namirnica kojima Direkcija za robne rezerve snabdjeva ove kuhinje one će bez problema raditi do kraja godine i svim korisnicima obezbjeđivati redovne obroke.

Na radno-konsultativnom sastanku uz premijera KS Samira Silajdžića bili su predstavnici ministarstava privrede, rada i socijalne politike KS, Direkcije za robne rezerve KS, Klasa, Udruženja potrošača i pekarskih obrtnika.

"U KS su iskazali želju da se nove cijene prolongiraju barem dok ne krenu interventne mjere koje se namjeravaju poduzeti prema najugroženijem stanovništvu", kazala je Bojadžić.