Proizvođač Marfish Val iz Španije
240

Na tržištu BiH tunjevina sa povećanim količinama histamina

FENA
Agencija za sigurnost hrane BiH je primila obavijest da je na tržište BiH distribuiran proizvod Filoni di Tonno - Thunnus albacares, proizvođača Marfish Val (pošiljka/lot: A02213) porijeklom iz Španije, koji sadrži povećane količine histamina, a koje mogu imati štetne posljedice po zdravlje potrošača, posebno za osobe intolerantne na histamin i proizvode od ribe, te djecu i trudnice.

Laboratorijskim analizama izvršenim u Italiji utvrđeno je povećano prisustvo histamina u navedenom proizvodu, te je daljom istragom utvrđeno da je on distribuiran i u Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

Agencija je uputila zahtjev nadležnim inspekcijskim organima entiteta i Brčko Distrikta BiH da hitno utvrde sljedivost proizvoda u cilju smanjivanja rizika po zdravlje potrošača i dostave Agenciji povratnu informaciju o preduzetim mjerama.

Agencija se, takođe, obratila uvozniku navedenog proizvoda, preduzeću Morski san d.d. Sarajevo koje je, shodno odredbama Zakona o hrani, odgovorno za zdravstvenu ispravnost i kvalitetu hrane koju stavlja na tržište BiH. Od navedenog subjekta u poslovanju sa hranom zatraženo je da spriječi stavljanje navedenog proizvoda na tržište, a ukoliko je hrana već distribuirana potrošačima da obavijesti potrošače o razlozima za njeno povlačenje i traži povrat hrane kojom su opskrbljeni.

"Po završetku navedenih aktivnosti i zaprimanju povratne informacije od nadležnih inspekcijskih organa i subjekta u poslovanju sa hranom, Agencija za sigurnost hrane BiH će obavijestiti potrošače o svim preduzetim mjerama", saopćeno je iz te agencije.