{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na tribini Foruma bošnjačkih intelektualaca ponovo zatraženo od Inzka da suspenduje Dodika

23.9.2018. u 13:14
134
60
Na tribini Foruma bošnjačkih intelektualaca ponovo zatraženo od Inzka da suspenduje Dodika
134
Forum bošnjačkih intelektualaca održao je tribinu na temu "Kako visoki predstavnik može integrisati Bosnu i Hercegovinu", a na kojoj su izrečene žetoke kritike na račun pasivnosti aktuelnog visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka.
Na Javnoj tribini koja je danas održana u svečanoj Sali Atrijum u hotelu Evropa u organizaciji Foruma bošnjačkih intelektualaca na temu “ Kako visoki predstavnik može integrisati Bosnu i Hercegovinu" uvodničar je bio akademik prof. dr. Suad Kurtćehajić, predsjednik Foruma bošnjačkih intelektualaca i kandidat Stranke za BiH za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

On je kazao da je institucija visokog predstavnika određena Aneksom X Dejtonskog sporazuma te da je visoki predstavnik osoba koja treba da pomogne integraciju Bosne i Hercegovine i spriječi njeno antidejtonsko urušavanje.

"Naime bilo je potrebno da se po uspostavi mira u Bosni i Hercegovini ustanove mehanizmi koji bi onemogućili da projektanti razbijanja BiH u miru nastave sa tim procesom. Zato je i osmišljena pozicija Visokog predstavnika koji je čuvar i konačni tumač civilnog dijela Dejtonskog sporazuma", rekao je Kurtćehajić.

Kako kaže, Vijeće za implementaciju mira (PIC) ustanovljeno je 9. decembra 1995. godine u Londonu kao tijelo koje treba da pomogne Visokom predstavniku u ostvarivanju njegovih funkcija i čini ga grupa od 55 zemalja.

"Ono ima svoj Upravni odbor, koji čine predstavnici članica Kontakt grupe plus Italije i Japana, Organizacije islamskih zemalja, Predsjedništva Vijeća EU i Evropske Komisije. Upravni odbor predlaže imenovanje visokog predsavnika te daje smjernice za rad visokom predstavniku, ali mu nije nadređeno. Ono je postalo poznato po Bonskim ovlastima od decembra 1997. godine kojim su precizirana proširena ovlaštenja visokog predstavnika", rekao je Kurtćehajić.

Podsjetio je da ih je najviše koristio Paddy Ashdown koji je nametnuo preko 400 odluka u vrijeme svog mandata i smijenio desetine funkcionera u manjem bh. entitetu, a koji su bili prepreka integraciji Bosne.

"Valentin Inzko je poslije Miroslava Lajčaka najmanje koristio bonske ovlasti. Sada je suočen sa otvorenom secesionističkom politikom Milorada Dodika koji je početkom ovog mjeseca izjavio da Bosna i Hercegovina nije njegova država i da je njegov politički cilj i danas nezavisna Republika Srpska. Ovdje je Dodik prešao crvenu liniju", kazao je Kurtćehajić.

Istakao je i da je predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik prekršio Izborni zakon BiH koji u članu 1. stav 13. jasno kaže: "Prijavu za ovjeru za učešće na izborima uključuje izjavu potpisanu od predsjednika političke stranke koalicije ili nezavisnog kandidata, da će se ta politička stranka, koalicija ili nezavisni kandidat u svojim aktivnostima pridržavati Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH".

"Navedenim izjavama sam predsjednik stranke Dodik je grubo povrijedio ovu odredbu Izbornog zakona BiH, a sankcija se nalazi u ovlaštenjima visokog predstavnika. Propuštanjem da suspenduje Dodika Inzko postaje saučesnik, jer Dodik, ako ga visoki predstavnik ne zaustavi može postati šef države za koju kaže da nije njegova država i kojoj želi što brži kraj. Inzko bi imao punu odgovornost za sunovrat i sve negativne posljedice koji se Bosni mogu desiti nakon toga uključujući i pokušaj podjele zemlje od strane Dodika koji bi mogao dovesti do novog rata", rekao je Kurtćehajić.

On se pita da li bi Inzko kad bi imao moć u Austriji kao što ima u Bosni dozvolio da se za šefa države u Austriji kandiduje čovjek koji bi izjavio da Austrija nije njegova država i da mu je cilj razbijanje te države.

"Ako Inzko ne suspenduje Dodika onda će ojačati i mnoge druge srpske političare u manjem entitetu da grade politiku na Dodikovim principima i da se usmjere na razbijanje Bosne, a to bi vrlo brzo dovelo do krize koja bi mogla eskalirati u novi rat. Inzko bi bio krivac što je mogao da suspenduje Dodika i time obeshrabri sve druge političare da krenu njegovim putem u manjem entitetu a nije to uradio. Politička suspenzija svih onih političara koji stoje na putu integraciji BiH je jedan pravac djelovanja Visokog predstavnika na putu integracije Bosne i Hercegovine", kazao je Kurtćehajić.

Zaključio je da visoki predstavnik može integrisati Bosnu i Hercegovinu djelovanjem u dva pravca i to kroz suspenziju političara koji koče ili ometaju razvoj i funkcionisanje BiH kao države i drugi kroz odredbe o dodatnim nadležnostima koja omogućuje jačanje države i smanjenje entitetskih ovlaštenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: