Otkrivanje istine o ratu
0

Na Trgu djece Sarajeva postavljen "Zid istine"

FENA
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Na Trgu djece Sarajeva u nedjelju je postavljen "Zid istine" na koji će građani BiH, žrtve rata, u naredna 24 sata moći postaviti ili napisati sve ono za što smatraju da će doprinijeti otkrivanju istine o proteklom ratu.

Ovaj projekt osmišljen je u kontekstu mitinga koji će u ponedjeljak, 4. jula, biti organiziran na Trgu djece Sarajeva, a u povodu izjašnjavanja Ratka Mladića o krivnji pred Tribunalom o Hagu. Cilj mitinga je skrenuti pažnju međunarodne javnosti s Mladića na žrtve njegovih zločina.

"Zid istine" su osmislili i postavili Savez logoraša BiH, udruženja logoraša iz općina Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža, Hadžići, Ilijaš i Vogošća, Udruženje "Žene žrtve rata", Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva te Udruženje "Pokret majki enklave Žepa-Srebrenica".

"Ovim Zidom kao i mitingom želimo poslati poruku cjelopunoj međunarodnoj i domaćoj javnosti da smo mi svi svjedoci. Tribunalu u Hagu poručujemo da suđenje Ratku Mladiću treba biti pravedno, brzo i efikasno da bi sve žrtve rata dočekale presudu", rekao je predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva Fikret Grabovica.

Komentirajući najave da se Mladić u ponedjeljak neće pojaviti pred Tribunalom jer, navodno, njegov advokat ne zna engleski jezik, Grabovica je kazao da je to sve "sračunato".

"Mi očekujemo da Tribunal neće dozvoliti takve manipulacije kao ni dopustiti pravljenje teatra od sudnice", rekao je Grabovica.

"Zid istine" će na Trgu djece Sarajeva biti postavljen do ponedjeljka, 4. jula, do 12 sati, a nakon toga će, najavio je Grabovica, biti izmješten u neki od sarajevskih muzeja.

Miting počinje sutra u 09.30 sati.