BiH
234

Na Trebeviću radno: Volonteri sa inžinjerkom NASA-e u akciji čišćenja opservatorija

Piše: S. H.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Zaineb Nagin Cox, inžinjerka NASA-e (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Na Trebeviću je danas radno, jer brojni volenteri zajedno sa NASA-inom inžinjerkom Zaineb Nagin Cox učestvuju u akciji čišćenja opservatorija, što je mali doprinos potpunoj obnovi tog važnog mjesta za bh. istraživače.

"U akciji čišćenja opservatorije na Trebeviću pored inžinjerke NASA-e Zaineb Nagin Cox učestvuju i volonteri iz organizacije Let's do it. Cilj ove akcije je da ukažemo na značaj opservatorija, kako bi ga u potpunosti obnovili", istakla je Adela Subašić-Kolpić, podpredsjednica Astronomskog društva Orion.

U toku dana bit će organizovano i predavanje Nagin Cox o Taktičkim misijama na Mars. Bit će otvorena i izložba pod nazivom "Astronomska opservatorija jučer, danas, sutra", gdje će biti predstavljeno ono što se radilo prije 1992. godine, zatim onako kako opservatorija izgleda danas i kako je zamišljen njen izgled u budućnosti.

Za potpunu obnovu i stavljanje u funkciju opservatorija na Trebeviću potrebno je oko 500.000 KM.

"Veoma je važno iskazati podršku za rekonstrukciju jednog ovakvog opservatorija kojeg ima Sarajevo. Na današnjem predavanju govorit ćemo o svemirskim sitraživanjima na Marsu, robotskim istraživanjima i drugim misijama koje imaju veze s astronomijom. Zbog toga je važno da i u Sarajevu imamo opservatorij odakle možemo posmatrati i približavati se svemirskim tijelima", kazala je u kratkom obraćanju medijima Nagin Cox.

Cox od 10. do 16. aprila gostuje u više gradova širom BiH povodom obilježavanja "Sedmice svemirskih istraživanja", a u organizaciji Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Važno je istaći da će predstavnici Astronomskog društva Orion na predstojećem Sarajevo Business Forumu izložit će svoje projekte, uz nadu da će naći investitore koji će podržati njihov rad.