BiH
3

Na tople radijatore građani Zenice će čekati do sutra, u toku testiranje opreme

Piše: E. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Grijanje za građane Zenice trebalo bi biti u funkciji tek za 24 sata, nakon potrebnih testiranja kotla 2, saopćeno je iz kompanije ArcelorMittal Zenica.

Nakon prolongiranog završetka radova i napora da se dotrajali kotlovi stave u funkciju u toku protekle noći, kotao broj 2 je pokrenut i trenutno se nalazi u periodu stabilizacije.

"Gradu se isporučuje oko 20 megavata energije kako bi se mogla testirati oprema, odnosno cijevi za provođenje pare i cjelokupna mreža. Potrebna su 24 sata kako bismo bili sigurni da sve funkcionira kako treba. Više vremena će nam trebati da riješimo probleme sa našom proizvodnjom, koja je i dalje zaustavljena, sve do normalizacije stanja", kazala je glasnogovornica ArcelorMittal Zenica Dijana Božić-Srdanović.

Direkor Javnog preduzeća 'Grijanje' Zenica Sead Kaknjo je kazao kako najveći problem trenutno predstavljaju kvarovi na mreži u gradu.

Usljed ledenja cijevi došlo je do velikih kvarova u vidu pucanja cijevi i ventila na mreži grijanja grada, a najviše štete je zabilježeno u Osnovnoj školi "Vladimir Nazor".

Narednih dana nastavljaju se i radovi na osposobljavanju i kotla 1 koji je u mnogo gorem stanju nego kotao 2, ali se svi nadaju da će uskoro biti osposobljen za zagrijavanje grada i pokretanje proizvodnje u zeničkom Mittalu.