Bio devastiran
266

Na Tjentištu otvoren obnovljeni Muzej Bitke na Sutjesci

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Na Tjentištu je otvoren obnovljeni Muzej Bitke na Sutjesci koji je devedestih godina bio potpuno devastiran.

Muzej, u kojem će se nalaziti stalna postavka, obnovljen je sredstvima Nacionalnog parka Sutjeska čiji je menadžment u proteklom periodu učinio velike napore na sanaciji klizišta ispod centralnog spomenika Bitke na Sutjesci kao i na adaptaciji Spomen sobe u kojoj su uklesana imena poginulih učesnika bitke.

Devedestih godina skupa sa ostalim objektima muzej je potpuno devastiran, a više hiljada eksponata, koji su prije rata činili stalnu postavku, opljačkano je i većina nikada nije vraćena. Ipak, menadzment i radnici Nacionalnog parka uspjeli su obnoviti zgradu i dio pronadjenih eksponata postaviti u izložbeni prostor.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Obnova je trajala oko šest mjeseci, trenutno ovdje imamo oko 400 eksponata. Nekle od njih smo morali otkupljivati, neke smo dobili zahvaljujući razumijevanju ljudi", kaže Dejan Pavlović, direktor Nacionalnog parka.

Većina eksponata je autentičan a medju njima se svakako izdavaja njemački šmajser narodnog heroja Vlade Šegrta koji je učesnik Bitke na Sutjesci. Prijeratni direktor Nacionalnog parka dodaje kako se nada da će ulaganja u objekte na Tjentištu ovom spomeničkom kompleksu vratiti stari sjaj.

"Mi smo nekada dnevno ovdje imali 80 autobusa gostiju, evo nadam se da će se sve vratiti na staro", kaže Nedžad Aganović, nekadašnji direktor Nacionalnog parka.

Među gostima danas je bio i akademski kipar profesor Miodrag Živković, autor spomenika Bitke na Sutjesci, koji je između ostaloga izrazio zadovoljstvo brzom sanacijom klizišta koje je prijetilo spomeniku i spomen-kosturnici.

"Uz neke moje savjete kako zaštiti spomenik oni su to uradili dobro", kaže Živković

Nacionalni park Sutjeska godišnje posjeti više od 100 hiljada turista što daje nadu da će taj broj iz godine u godinu biti veći, posebno nakon otvaranja muzeja koji je u ponudi sadržaja bio važna karika.