|

Na svečanoj sjednici dodijeljena nagrada Slovo Makovo Miloradu Pejiću

Na svečanoj sjednici dodijeljena nagrada Slovo Makovo Miloradu Pejiću
49
Klix.ba
23.11.2012. u 15:57
0
komentara
49

dijeljenja
1/12
2/12
3/12
4/12 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
5/12 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
6/12 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
7/12 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
8/12 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
9/12 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
10/12 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
11/12 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
12/12 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, danas je u Narodnom pozorištu, održana Zajednička svečana sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, Gradskog vijeća Grada Sarajeva, SABNOR-a BiH i općinskih vijeća kantonalnih općina.

Svečanu sjednicu je otvorila predsjedavajuća Skupštine KS Mirjana Malić koja je prisutnima i građanima Sarajeva čestitala Dan državnosti BiH. Podsjetila je da su na današnji dan, prije 69 godina, na prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a, postavljeni moderni temelji države Bosne i Hercegovine, te ovom prilikom pomenula i pozdravila vijećnike ZAVNOBiH-a Ljubu Babića i Mirka Perkovića, koji su živi svjedoci ovog značajnog događaja. Uslijedilo je potom intoniranje himne BiH u izvođenju hora „Ponanima“, te odavanje počasti sugrađanima koji su dali živote za Bosnu i Hercegovinu i njen opstanak.

U prigodnom govoru povodom Dana državnosti BiH, obraćajujući se prisutnim zastupnicima, vijećnicima, diplomatskom koru, predstavnicima svih nivoa vlasti u zemlji i ostalim zvanicama, potpredsjednik SABNOR-a BiH Muhamed Bešić je kazao:

"ZAVNOBiH predstavlja logičnu i ključnu – pravnu, političku i historijsku kariku u često prekidanom razvoju bh. državnosti. U svojoj političkoj i socijalnoj suštini, ZAVNOBiH je dvostruka realizacija ravnopravnosti, naroda prema narodu, ali i čovjeka prema čovjeku. On je sastavni dio bh. ustavne istorije, a njegovi zaključci su suštinska preambula svakog budućeg bh. ustavnog sistema".


Prema Bešićevim riječima, „ZAVNOBiH je normativna realizacija bh. suštine. On je rezultat konsenzusa svih naroda BiH, njihovih političkih lidera i predstavnika vjerskih zajednica. Postignuta načela ne mogu se opozvati, ignorirati niti zaboraviti. Nema brisanja istorije!“

U nastavku Zajedničke svečane sjednice upriličena je i ceremonija dodjele nagrade Grada Sarajeva "Slovo Makovo/Mak Dizdar za 2012." u čast jednog od najvećih bosanskohercegovačkih i svjetskih pjesnika Mehmedalije Maka Dizdara.

Prvi dobitnik nagrade Slovo Makovo/Mak Dizdar za 2012. je bh. pjesnik Milorad Pejić, autor zbirke pjesama Hyperborea, koju mu je uručio gradonačelnik Alija Behmen. Pored novčane, ovogodišnji laureat ove međunarodne godišnje poetske nagrade, dobio je Povelju i skulpturu našeg kipara Adisa Fejzića, koji trenutno živi i radi u Australiji.

Pjesnik Pejić zahvalio je na nagradi te istaknuo: "Ovo je za mene velika nagrada, veća od Oskara! Želim je podijeliti najprije sa Gradom Sarajevom, koji ju je za sebe i ustanovio, zatim sa svojim prijateljima, koji su sve ove godine bili uz mene i koji su me zapravo nagovorili da objavim svoju knjigu, te ovu nagradu želim podijeliti i sa velikim Makom Dizdarom. Danas se osjećam posebno, kao da sam došao u kuću dobrog domaćina, a red je i kod nas i svugdje u svijetu, da se domaćinu nešto ponese, ja sam ponio najbolje što sam imao, a to je moja knjiga Hyperborea i drago mi je da se domaćinu dopala."


Predsjednik Odbora za dodjelu nagrade Slovo Makovo/Mak Dizdar, književnik Hadžem Hajdarević je kazao da je Odbor zadužio istaknute autore iz Hrvatske, Crne Gore, Srbije i BiH da selektiraju iz svojih sredina po pet naslova. Konkurisao je 21 autor sa svojim rokopisima“. Književnik Hajdarević je dodao da je Pejićeva knjiga pjesama Hyperborea „jedna vrhunska poetska alegorija o potrazi za mirom, srećom, unutarnjim zadovoljstvom…“

Glumac Nusmir Muharemović pročitao je pjesmu "Poruka" Maka Dizdara, a glumica Nina Đogo pjesme Novi Zeland i Hyperborea iz nagrađene zbirke Hyperborea Milorada Pejića.

Inače, nagradu Slovo Makovo/Mak Dizdar utemeljio je Grad Sarajevo Odlukom Gradskog vijeća na svojoj julskoj sjednici 2012. godine.

Nagrada Slovo Makovo/Mak Dizdar se dodjeljuje najboljem kandidatu za najbolje poetsko djelo objavljeno u prethodnoj godini na bosanskom, crnogorskom, hrvatskom ili srpskom jeziku. Nagradu dodjeljuje Grad Sarajevo u saradnji sa Fondacijom Mak Dizdar, Udruženjem Društva pisaca u BiH i Fondacijom PEN Centra BiH.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.