Kišoviti dani
12

Na sunce ćemo još pričekati: Kakvo vrijeme nas očekuje početkom sedmice

A. L.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Kišoviti i oblačni dani nastavit će se širom Bosne i Hercegovine početkom sedmice (od 13. maja), pokazuju podaci Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Kako je saopćeno na ovoj stranici, sutra (ponedjeljak) nas u Bosni i Hercegovini očekuje djelomično vedro i nestabilno vrijeme s kišom, lokalnim pljuskovima i slabom grmljavinom u drugoj polovini dana.

Padavine se prvo očekuju na području Krajine, jugozapadnim i centralnim područjima Bosne i Hercegovine, a u noći na utorak na sjeveru, sjeveroistoku i istoku Bosne. Vjetar će biti slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će većinom između pet i 10 stepeni, na jugu zemlje do 15. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 25 stepeni.

U utorak će u našoj zemlji biti pretežno oblačno vrijeme s kišom i pljuskovima. Vjetar će biti slab, u Bosni istočnog i sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će većinom između sedam i 12 stepeni, na jugu zemlje do 15. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom će se kretati između 15 i 20 stepeni.

U srijedu će također biti pretežno oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Vjetar slab južnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između šest i 11 stepeni, na jugu zemlje do 15. Najviša dnevna temperatura zraka bit će uglavnom između 16 i 22 stepeni.

U četvrtak će preovladavaće pretežno oblačno vrijeme. U većem dijelu zemlje se prognoziraju slabi kratkotrajni lokalni pljuskovi. Jači pljuskovi su mogući u poslijepodnevnim satima na području Krajine, sjeveru i sjeveroistoku Bosne. Vjetar će biti slab do umjerene jačine južnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između sedam i 12 stepeni, na jugu zemlje do 16. Najviša dnevna temperatura zraka bit će uglavnom između 20 i 25 stepeni.

Od sredine i u drugom dijelu naredne sedmice očekuje se zatopljenje, porast osjećaja sparine uz nastavak promjenjivog vremena kroz veći dio sedmice. To znači tipično kasnoproljetno vrijeme uz izmjenu sunca, oblaka i povremenih pjuskova sa grmljavinom i mjestimičnih nepogoda, piše BH Meteo.