Suđenje u Tuzli
88

Na suđenju Vesni Švancer svjedokinja otkrila kako se odlučivalo o isplati novca iz budžeta FBiH

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: D. Z./Klix.ba)
Svjedočenjem zaposlenika Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine danas je u Općinskom sudu u Tuzli nastavljeno suđenje Vesni Švancer, koja je osumnjičena za zloupotrebu položaja na poziciji potpredsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Na nastavak suđenja u Općinskom sudu u Tuzli Vesna Švancer je iz Kazneno-popravnog zavoda u ovom gradu stigla u policijskom vozilu i s lisicama na rukama, a svoje iskaze dale su tri svjedokinje, inače zaposlenice Parlamenta FBiH.,

Prvi iskaz danas je dala Edita Martinović koja je trenutno raspoređena na administrativno-tehničkim poslovima u Uredu dopredsjednika Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Na upit tužitelja Dalibora Bingasa da li je bila uključena u postupak dodjele pomoći od Švancer, ona je kazala da je za optuženu radila odluke o raspodjeli tekućih transfera za 2018. godinu.

"To su sredstva koja su u budžetu Federacije BiH dodijeljena dopredsjednicima i predsjedniku Predstavničkog doma Parlamenta FBiH", rekla je ona.

Zahtjeve proslijeđivala Švancer putem e-maila

Kako je istakla, zahtjeve za isplatu grantova najčešće je dobijala putem e-maila koje joj je proslijeđivala Švancer.

"Ona mi je usmeno govorila koliki će biti iznos tih sredstava. Tako izrađenu odluku proslijedila bih njoj, ona bi je potpisala, a dalje bi išla na realizaciju", rekla je Martinović.

S obzirom na to da su zahtjevi dolazili putem interneta, tužitelj Bingas je upitao da li je bilo slučajeva da su i fizički dolazili, odnosno da su prolazili kroz protokole, Martinović je kazala da se ne može sjetiti.

Na njegovo pitanje da li je bilo slučajeva da odluka o dodjeli sredstava prethodi zahtjevu, svjedokinja je odgovorila potvrdno.

"Nekada me Švancer nazvala putem telefona i zamolila da izradim odluku, a onda bi zahtjev naknadno došao. Ona bi mi izdiktirala podatke", nastavila je ona te navela i da je bilo slučajeva u kojima je Švancer požurivala da izradi odluke.

Martinović je iste poslove obavljala i za dopredsjednika Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Mladena Boškovića. Kako je navela, postojala je razlika u postupanju Švancer i Boškovića vezano za dodjelu grantova.

"Razlika je u tome što od Boškovića nikada nisam dobila zahtjev e-mailom. Sve je išlo proceduralno – fizički od pisarnice pa do naše ureda. Nakon toga bih izrađivala odluku za koju je on određivao iznos novca. Nikada nisam imala situaciju da me požurivao da je izradim", dodala je svjedokinja.

Istaknula je i da su kod Boškovića za fizičke osobe bili manji iznosi koji su isplaćivani, a kretali su se uglavnom od 300 do 500 KM.

"To su uglavnom bili bolesnici s ljekarskom dokumentacijom. Kod Boškovića je kod fizičkih osoba uz zahtjev predavana i dokumentacija, a kod neprofitnih organizacija do kraja godine morali bi dobiti pravdanje sredstava na šta su utrošena", rekla je Martinović koja uz zahtjeve koje je dobijala od Švancer nije vidjela prateću dokumentaciju.

Na pitanje da li je njena kćerka koristila jedan od grantova, ona je rekla da nije, ali da je novac dodijeljen Plesnoj školi koju pohađa njena kćerka.

Stela Ibrović već dvije godine nalazi se na funkciji vršiteljice dužnosti sekretara u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, a kako je kazala predsjedniku i potpredsjednicima ovog tijela na raspolaganju se nalaze novčana sredstva i ona su definisana u federalnom budžetu.

"Oni samostalno disponiraju i odlučuju o ovim sredstvima koja su razdvojena na dvije stavke – transfere za pojedince i neprofitne organizacije. Mislim da predsjednik na raspolaganju ima ukupno 70.000 KM, a potpredsjednici 25.000 KM", rekla je Ibrović koja u konačnici potpisuje fakture za isplatu odobrenih grantova.

Ona je navela da je primijetila razliku između zahtjeva koji su stizali od Boškovića i Švancer, a vezani su za fizičke osobe.

"On je transfere za pojedince uglavnom davao bolesnima, pa su zahtjevi bili praćeni obimnom medicinskom dokumentacijom, dok je kod Švancer jedino u prilogu znali biti kopija lične karte, broja računa banke, ili ID broj", rekla je Ibrović.

Na upit tužitelja da li je Švancer požurivala za potpisivanje faktura odgovorila je negativno.

"Jednom se možda desilo da me zbog nekih drugih stvari zvala putem telefona pa mi usput rekla: 'Nešto sam ti poslala', pa potpiši'. U tom smislu nije bilo nikakvih požurivanja", odgovorila je dalje Ibrović.

Savjetnica predsjedavajućeg u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Adaleta Kurtović danas se također pojavila kao svjedokinja.

Prilikom svjedočenja je kazala da da je i za Švancer obavljala savjetničke poslove. Navela je da u formalnom smislu nije imala dodira s isplatom grantova, dok u neformalnom jeste.

"Nisam radila odluke za dodjelu grantova, niti sam ih ikada vidjela, ali sam upućivala pozive prema šefu odsjeka u trezoru Ministarstva finansija FBiH Slavici Žujo vezano za isplatu", rekla je Kurtović te obrazložila da je poziv na molbu Švancer uputila kako bi se pomoglo jednom čovjeku kojem nije bila uplata, a drugi put da se pomogne djevojčici iz Zenice koja je trebala na takmičenje u Tursku.

Na pitanje tužitelja da li poznaje Sida Kapetančića (uhapšen u akciji 'Globus' kao i Švancer, op.a.) Kurtović je odgovorila da je za njega čula posredstvom Švancer u decembru 2017. godine.

"Švancer je jednom prilikom išla u posjetu jednom udruženju, a tražila je da na njenom Facebook profilu – političarka objavim status o tome. S obzirom da nisam znala njenu šifru, ona mi je rekla da postavim na svoj profil, a potom će status preuzeti Kapetančić. On me u međuvremenu dodao u prijatelje na Facebooku. Jednom prilikom mi je uputio pozdrav u poruci i na tome se sve završilo", navela je ona.

Vozačica na sastancima

Na upit poznaje li Azru Džafić, ona je odgovorila potvrdno. Kada je riječ o međusobnim odnosima Džafić-Švancer, kazala je da su njih dvije bile prijateljice i prije nego je Džafić počela raditi u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH kao vozačica Švancer.

"Tu osobu sam poznavala samo preko Facebooka, ali je ona u martu ili aprilu 2017. počela raditi kao vozačica Švancer. Do novembra nisam primijetila da ima nekorektne saradnje među njima. U jednom periodu ona je prisustvovala sastancima koje je imala Švancer, naprimjer prilikom pripreme tematskih sjednica. Švancer mi se žalila na njeno ponašanje prilikom sastanaka kojima je prisusustvovala", istakla je.

Kazala je i da je primjećivala Džafić u Švancerovom uredu, kao i da je tipkala na službenom laptopu koji je u vlasništvu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Na pitanje advokatice Amile Kunosić da li je bilo problema vezano za povrat laptopa nakon što je Džafić otišla iz Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, Kurtović je kazala da jeste.

"Švancer mi je rekla da joj odmah nije vratila laptop. One su razmjenjivale nakon toga i neke čudne poruke koje nisu bile vezane za posao. One meni nisu bile jasne, a pokazivala mi ih je Švancer", dodala je Kurtović koja je za Švancer pisala putne naloge, pripremala govore, poslanička pitanja, organizirala sastanke...

Ovaj laptom trenutno se nalazi u posjedu Tužilaštva Tuzlanskog kantona kao dio dokaznog materijala u predmetu protiv Vesne Švancer.

Na upit Švancer da li je Kurtović članica neke političke stranke, ona je odgovorila da jeste, a to je Savez za bolju budućnost.

Švancer je postavila pitanje i da li je Kurtović kao njena savjetnica mogla uočiti neodstatke prilikom isplate grantova, ona je odgovorila da nema uvid u te predmete da bi se mogla o tome očitovati.

U svom svjedočenju je rekla i da je njen otac koristio grant Švancerove. Rekla je da je on dobio 1.500 konvertibilnih maraka kao osoba koja je oboljela od karcionoma.

Kazala je i da je u Tuzli upoznala Nermina Karasuljića koji se u ranijem ročištu naveo kao posrednik prilikom pripremanja zahtjeva za isplatu grantova, ali i povrata određenog iznosa novca Švancer nakon isplate.

Inače, suđenje Vesni Švancer koja se već dva i po mjeseca nalazi u pritvoru bit će nastavljeno sutra ispitivanjem još nekoliko svjedoka.

Vrijedi podsjetiti da Švancer ovo nije prvi put da ima problema sa zakonom, jer je u januaru prošle godine u Općinskom sudu u Zenici osuđena na kaznu uvjetnog zatvora zbog krivičnog djela prevare.

Naime, ona je u maju 2013. godine lažno obećala osobi inicijala D. V. da će u njeno ime prodati stan koji se nalazi u njenom vlasništvu za iznos 19.800 eura te da će dobijeni novac predati D. V. Švancer je ovaj novac zadržala za sebe.

Švancer se po optužnici Tužilaštva Tuzlanskog kantona tereti da je kao potpredsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta FBiH počinila krivično djelo udruživanja radi činjenja krivičnih djela u sticaju s produženim krivičnim djelom zloupotrebe položaja i ovlasti te krivično djelo prevare.