{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na suđenju Stanišiću i Simatoviću potvrđeno da Hrvatska traga za oko 1.000 osoba

F
4.10.2017. u 19:53
5
27
Na suđenju Stanišiću i Simatoviću potvrđeno da Hrvatska traga za oko 1.000 osoba
5
Na suđenju Stanišiću i Simatoviću potvrđeno da Hrvatska traga za oko 1.000 osoba
Foto: EPA-EFE
U nastavku suđenja Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju, vještak optužbe za nestale osobe Višnja Bilić izjavila je da Hrvatska još traga za 929 osoba, većinom Hrvata, nestalih tokom rata u toj zemlji.
Bilić, koja se pitanjem nestalih bavi u Ministarstvu hrvatskih branjenika, posvjedočila je da je najviše osoba za kojima se još traga nestalo 1991. godine.

Od ukupno 929 osoba čija sudbina još nije poznata, 802 su hrvatske nacionalnosti, precizirala je ona. Većina nestalih, njih 502, bili su civili.

Podatke o nacionalnosti i statusu nestalih navele su njihove porodice u prijavama hrvatskim vlastima, objasnila je Bilić.

Tokom iskaza, ona je navela primjere osoba nestalih na nekim od lokacija u Hrvatskoj koje su u optužnici protiv Stanišića i Simatovića navedene kao poprišta zločina.

Tijelo Ernesta Baće, stanovnika sela Dalj u istočnoj Slavoniji, koji je nestao u ljeto 1991., pronađeno je 2002. u Novom Sadu, kazala je Bilić.

Stanišića, bivšeg šefa Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, i njegovog pomoćnika Simatovića optužnica tereti za progon, ubistva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskih i muslimanskih civila tokom ratova u Hrvatskoj i BiH. U četiri tačke optuženi su za zločine protiv čovječnosti, a po petoj za kršenje zakona i običaja ratovanja.

Zločini za koje su optuženi Stanišić i Simatović počinjeni su, kako tvrde tužioci, tokom sprovođenja udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje Hrvata i Muslimana s velikih dijelova teritorija Hrvatske i BiH, radi ostvarivanja srpske dominacije.

Po optužnici, snage pod kontrolom SDB-a Srbije napale su i zauzele Dalj u ljeto 1991. godine, progoneći, ubijajući i pljačkajući nesrpsko stanovništvo.

Za mještanina Iloka Josipa Baloga, Bilić je rekla da je 1991., mrtav pronađen na obali Dunava i da je sahranjen u masovnu grobnicu na lokalnom groblju. Njegovo tijelo ekshumirano je 1999.

O posljedicama napada srpskih snaga na ličko selo Saborsko, u jesen 1991., Bilić je izjavila da je, poslije rata, prisustvovala ekshumaciji masovne grobnice u tom selu. Po njenim riječima, većina žrtava bila je starija od 60 godina, a prije nego što su sahranjene bile su pronađene na zgarištima svojih kuća.

Raniji svjedoci Haškog tužilaštva izjavili su da su zločine u Saborskom počinile srpska Teritorijalna odbrana, milicija Krajine i “Crvene beretke”, formacije koje je, po optužnici, kontrolisala SDB Srbije.

Bilić će unakrsno ispitivati branioci Stanišića i Simatovića u četvrtak, 5. oktobra, prenosi Birn.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: