|

Na suđenju Radončiću prezentovani presretnuti razgovori lidera SBB-a i direktora OSA-e

Na suđenju Radončiću prezentovani presretnuti razgovori lidera SBB-a i direktora OSA-e
2
Klix.ba
8.3.2017. u 17:57
62
komentara
2

dijeljenja
Na suđenju Radončiću prezentovani presretnuti razgovori lidera SBB-a i direktora OSA-e Foto: Arhiv/Klix.ba
Na suđenju za ometanje pravosuđa, prezentovan je presretnuti razgovor između Fahrudina Radončića i direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića u kojem optuženi spominje istragu protiv Bakira Dautbašića zbog uticaja na svjedoke.
U nastavku suđenja Radončiću i troje drugih optuženih za ometanje rada pravosuđa, pušteni su razgovori za koje je Odbrana ranije tražila da budu reprodukovani na ročištu koje će biti zatvoreno za javnost, ali je Vijeće odlučilo da će biti emitovani u javnom dijelu. Kako je obrazložila predsjedavajuća Vijeća Hasija Mašović, nema niti jednog razloga zbog kojeg bi se javnost morala isključiti sa reprodukcije tih sedam razgovora, piše Detektor.

S druge strane, odlukom Vijeća, petnaestak presretnutih razgovora, kao i jedna SMS poruka, bit će pušteno na narednom ročištu, koje će biti zatvoreno za javnost zbog, kako je rekla sutkinja Mašović, prava na privatnost osoba koje se spominju u njima.

Istražiteljica Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Zvjezdana Skeledžić je najprije prezentovala razgovor između Radončića i Osmana Mehmedagića vođen početkom januara 2016. u kojem optuženi spominje istragu protiv optuženog Dautbašića za krivično djelo uticanja na svjedoke.

U tom razgovoru Radončić kaže: “Zna taj što sjedi pored tebe”, a Mehmedagić je prethodno spomenuo da mu je došao drug iz SIPA-a. Radončić je također rekao da će Tužilaštvo tražiti listing za Dautbašića, a Mehmedagić, između ostalog, pita kome je Tužilaštvo dalo da “vadi listu”.

“Amerikanci će tražiti da se ta stvar ispita jer je Bakir kandidat za ministra”, kazao je Radončić u razgovoru Mehmedagiću.

U narednom reprodukovanom razgovoru Dautbašić obavještava Radončića: "Bio mi je Zijo, tamo nema ništa zavedeno, tako mi je rekao". Kada Radončić pita: "Šta znači 'nema zavedeno'?", Dautbašić mu odgovara: "Nema ništa". U istom razgovoru Radončić kaže da će “oni saopštiti broj videolinkom", a kasnije da "vode kao tajnu istragu".

Pušteni su i razgovori između Radončića i Safeta Oručevića, te su se u jednom do njih dotakli procesa koji se vodi na Kosovu. Tako Radončić kaže da će "prvo poluvrijeme biti dokazi Tužilaštva, a drugo Odbrane, a moglo se i čuti da će svjedočiti i neki ‘Ćelini’ rođaci”. Oručević govori optuženom: “Kad ti budeš u ofanzivi, nećeš biti opterećen”, a Radončić u drugom razgovoru s njim kaže da ono što su njemu radili u kampanji, sad će on raditi njima.

Radončić, Dautbašić, Bilsena Šahman i Zijad Hadžijahić se terete za ometanje rada pravosuđa te davanje i primanje koristi za trgovinu uticajem. Prema optužnici, Radončić je naredio izvršenje pritiska na svjedokinju Azru Sarić da lažno svjedoči u postupku protiv Nasera Kelmendija na Kosovu, dok su izvršioci bili Šahman i Dautbašić.

Radončiću je na teret stavljeno i da je, u dogovoru s Dautbašićem, nastojao od Hadžijahića, uposlenika američke ambasade u BiH, saznati da li je u vezi s pritiskom na svjedokinju Sarić otvorena istraga i, ako jeste, da pokuša uticati da se zatvori. Zauzvrat je Hadžijahiću, prema navodima Tužilaštva, obećano imenovanje njegove supruge na mjesto ambasadora u Sloveniji ili nekoj zapadnoevropskoj zemlji.

Vijeće je pored procesnih odluka koji će razgovori biti pušteni u javnom dijelu ročišta, a koji bez prisustva javnosti – obavijestilo i da je Tužilaštvo BiH odustalo od izvođenja jednog razgovora zbog nerelevantnosti. Za jedan od razgovora je rečeno da uopće nije predložen u optužnici, te je tužitelju ostavljena mogućnost njegovog izvođenja kao dodatnog dokaza.

Nastavak suđenja je planiran za 22. mart, kada je predviđeno preslušavanje razgovora bez prisustva javnosti.
Prijavi grešku


Komentari (62)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...