Sud BiH
4

Na suđenju Radončiću i ostalima svjedočio bivši direktor KCUS-a Rusmir Mesihović

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na suđenju Fahrudinu Radončiću i još troje optuženih za ometanje rada pravosuđa, svjedok Odbrane je pojasnio da specijalizanti u Kliničkom centru Koševo ništa nisu mogli sami obavljati bez nadzora svojih mentora.

Rusmir Mesihović, nekadašnji generalni direktor Kliničkog centra Koševo, rekao je da postoji procedura obaveza i dužnosti specijalizanata koji obavljaju staž i da je sve regulisano pravilnikom Federalnog ministarstva zdravstva. Na pitanje da li su specijalizanti obavljali invazivne zahvate, Mesihović je kazao da u njegovo doba nisu.

"Specijalizant sve može obavljati uz nadzor i uputu mentora, ništa sam… Praksa je bila da se specijalizacija obavlja na klinici s kojom specijalizant ima ugovor, a to je i u skladu s pravilnikom", rekao je Mesihović, piše Detektor.ba.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Tužilaštva, svjedok je kazao da mu nije poznato da su specijalizanti dežurali, kao i da mu je poznato da je na Kliničkom centru svjedokinja Azra Sarić bila specijalizant.

Optužnica tereti Radončića da je naredio izvršenje pritiska na Sarić da lažno svjedoči u postupku protiv Nasera Kelmendija na Kosovu, dok su izvršioci bili Bilsena Šahman i Bakir Dautbašić. Na teret je Radončiću stavljeno i da je nastojao od Zijada Hadžijahića, uposlenika Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH, saznati da li je u vezi s pritiskom na svjedokinju Sarić otvorena istraga i, ako jeste, da pokuša uticati da se zatvori.

Drugi svjedok Odbrane, Emir Talirević je ispričao da se intenzivno druži s Radončićem, da poznaje Dautbašića i Šahman, ali da njih dvoje nisu prisni sa optuženim kao on, već se više radi o političko-poslovnim obavezama.

Talirević je izjavio da poznaje i Azru Sarić, s kojom je nekoliko mjeseci, kako je kazao, bio u vezi, da komuniciranja između njih dvoje nema osim što se ispričaju kada se susretnu, jer su ostali u prijateljskim odnosima.

"Rekla mi je da se nekad javim za kafu, na šta sam rekao: 'Neću, uhapsit će me zbog uticaja na svjedoke.' Radončića u našim razgovorima nikad nije pomenula, a nije bilo razloga da ga ja pominjem", naveo je Talirević.

U svojim razgovorima s Radončićem, kako je kazao Talirević, Sarić je spomenuo dva puta, i to prvi put kada je pročitao da je ona svjedokinja na Kosovu i pitao otkud ona tamo, na šta mu je optuženi odgovorio da "nema pojma".

"Drugi put sam na nekom portalu pročitao da je u vezi sa Almirom Džuvom. Pitao sam da li to znači da je osoba, koju neću da spominjem, sada slobodna. Radončić je u tim razgovorima bio potpuno nezainteresovan", rekao je Talirević i dodao da optuženi preko njega nije tražio nikakve usluge od Sarić.

Tužiteljica Suada Pašić je pitala zašto u izjavi, kao svjedok Optužbe, nije spomenuo da je bio u emotivnoj vezi sa Sarićevom, osim što je tvrdio da su se družili, na šta je Talirević kazao da "emocija nije bilo, veza je bila".

Tužilaštvo je konstatovalo da svjedok na različite načine prezentira činjenice kada ga pitaju tužilac i Odbrana.

Nastavak suđenja je 24. januara.