BiH
0

Na suđenju Iliji Jurišiću svjedoci ponovili izjave koje su ranije dali

SRNA
Ilija Jurišić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ilija Jurišić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Pred Sudskim vijećem Višeg suda u Beogradu danas je nastavljeno suđenje ratnom čelniku opštine Tuzla Iliji Jurišiću, koga Tužilaštvo za ratne zločine Srbije tereti za ratni zločin u slučaju "Tuzlanska kolona".

Jurišićev advokat Đorđe Dozet izjavio je da su trojica saslušanih svjedoka pred Sudskim vijećem ponovila u potpunosti izjave koje su dali u postupku pred Apelacionim vijećem.

Dozet je rekao Srni da je pred Sudskim vijećem saslušan načelnik opštine Tuzla Jasmin Imamović, koji je 1992. godine kao sekretar opštine bio u koloni JNA i rezervista koji su napuštali Tuzlu, kao garant da će vojnici biti sigurno evakuisani.

Dozet je dodao da je saslušan i Budimir Nikolić, koji je bio član Operativnog štaba Stanice javne bezbjednosti Tuzla i Mato Zrnić, koji je bio pripadnik vojske koja je napuštala kasarnu "Husinska buna".

On je istakao da bi na prijedlog Tužilaštva sutra trebalo da budu saslušana još trojica svjedoka, ali je rekao da nema informaciju koji će se svjedoci sutra pojaviti.

Jurišić je u prvostepenom postupku osuđen na 12 godina zatvora za ratni zločin počinjen nad vojnicima JNA 15. maja 1992. godine na raskrsnici Brčanska malta, ali je Vrhovni sud poništio presudu i predmet vratio Višem sudu sa izmijenjenim Sudskim vijećem.

Jurišiću je potom odobreno da se brani sa slobode.

Na Brčanskoj malti su 15. maja 1992. godine poginula najmanje 92 vojnika JNA, ranjeno je najmanje 33 pripadnika JNA i uništen veći broj vojnih i sanitetskih vozila.