{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na suđenju Goranu Sariću uloženi transkripti svjedočenja pred Haškim tribunalom

F
13.7.2015. u 15:56
0
3
Na suđenju Goranu Sariću uloženi transkripti svjedočenja pred Haškim tribunalom
0
Na suđenju Goranu Sariću uloženi transkripti  svjedočenja pred Haškim tribunalom
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na suđenju Goranu Sariću, optuženom za genocid počinjen u Srebrenici, Tužilaštvo BiH je uložilo transkripte svjedočenja Ćamile Omanović i Miroslava Deronjića date pred Haškim tribunalom.
- Budući da se radi o osobama koje su umrle, Tužilaštvo je predložilo uz optužnicu da se koriste njihovi iskazi - kazao je tužilac Ibro Bulić predlažući da se transkripti ne čitaju, već samo uvrste u spis.

Odbrana se usprotivila ulaganju iskaza tvrdeći da je zakonom propisano da odbrana ima pravo da te svjedoke ispita, što ovdje nije moguće jer su svjedoci preminuli.

- Iskaz Deronjića je jedan od najvažnijih iskaza datih u Haagu, a tiče se konteksta događaja koji su se zbili u julu 1995. Iskaz govori o povezanosti učesnika udruženog zločinačkog poduhvata u događajima za koji se optuženi tereti - rekao je Bulić.

Deronjić, bivši predsjednik bratunačkog Kriznog štaba, osuđen je na deset godina zatvora zbog zločina počinjenih u selu Glogova.
Preminuo je 2007. godine.

Govoreći o važnosti iskaza svjedokinje Omanović, tužilac je naveo kako je bila učesnik pregovora koji su se u julu 1995. godine odvijali na području Srebrenice.

Vijeće je nakon tužiočevog obrazloženja prihvatilo da se dokazi uvrste u spis.

Sarić je optužen da je u julu 1995. godine komandovao policijskim snagama koje su učestvovale u pretresima, razoružavanju, te prisilnom premještanju žena, djece i staraca, kao i odvajanju muškaraca i dječaka, koji će kasnije biti pogubljeni na području Srebrenice.

Izjašnjavajući se o mjerama zabrane, Sarić je kazao da bi mu odgovaralo kada bi se, umjesto dva puta sedmično, u policiju javljao samo jednom.

Tužilac Bulić je rekao da se ne protivi ovom prijedlogu.

Suđenje će se nastaviti 24. augusta, saslušanjem zaštićenog svjedoka Tužilaštva BiH, javio je BIRN - Justice Report.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: