{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na suđenju Cvetkoviću Iskaz nekadašnjeg pripadnika Holandskog bataljona

F
15.7.2014. u 15:38
0
3
Na suđenju Cvetkoviću Iskaz nekadašnjeg pripadnika Holandskog bataljona
0
Na suđenju Cvetkoviću Iskaz nekadašnjeg pripadnika Holandskog bataljona
Na suđenju Aleksandru Cvetkoviću za genocid počinjen u Srebrenici, Tužilaštvo BiH je pročitalo iskaz Leena van Duina, nekadašnjeg pripadnika Holandskog bataljona koji je 2006. godine svjedočio pred Tribunalom u Haagu.
Kako je pročitao tužilac Predrag Tomić, Van Duin je svjedočio o dolasku civila u Potočare nakon što je Vojska Republike Srpske (VRS) 11. jula 1995. ušla u Srebrenicu.

Van Duin je naveo da mu je 12. jula “kapetan Mane” kazao kako će se civili autobusima izmjestiti iz Potočara, te da je primijetio odvajanje muškaraca od žena i djece, kao i da mu je Mane rekao da se to radi s ciljem provjere da li je neko od njih na spisku ratnih zločinaca.

On je kazao da mu je upečatljivo ostalo kada je jedan od pripadnika srpskih snaga zgrabio mladića koji je stajao u grupi kod jednog autobusa.

Prema njegovim riječima, 13. jula muškarci su odvođeni u bijelu kuću u Potočarima.

Nakon što mu je jedan od pripadnika Holandskog bataljona saopćio da je bijela kuća pretrpana muškarcima, Van Duin je, kako je rekao, otišao pomoći te je vidio da su muškarci “izgledali veoma uplašeno i prestrašeno”.

Kako je dodao, kod bijele kuće je primijetio dokumente, nakon čega je Manetu kazao da su muškarcima potrebni ako će im se suditi.

- U osnovi, on se nasmiješio i rekao da im više nisu potrebni - ispričao je Van Duin.

Cvetković je optužen da je 16. jula, kao pripadnik Desetog diverzantskog voda VRS-a, učestvovao u pogubljenju preko 900 muškaraca i dječaka na Branjevu (općina Zvornik).

Da je Van Duin bio u sudnici, Odbrana bi svjedoka upitala da li je legitimna vojna radnja da se utvrdi je li neko počinio ratni zločin.

Suđenje se nastavlja sutra, prenosi BIRN - Justice Report.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: