Proširenje istrage
11

Na suđenju bivšoj sutkinji Azri Miletić odbrana predočila i uložila nove dokumente u sudski spis

FENA
Sutkinja Azra Miletić
Sutkinja Azra Miletić
Odbrana suspendirane sutkinje Azre Miletić kojoj se sudi za korupciju uložila je u dodatnim dokazima dokumente koji se tiču proširenja istrage u odnosu na optuženu.

Uložena je naredba o proširenju naredbe o provođenju istrage od 26. februara 2015. protiv Miletić, Rame Brkića, Senada Šabića i još jedne nepoznate osobe, a braniteljica Jesenka Rešidović je pojasnila da se radi o prvoj i jedinoj naredbi o provođenju istrage protiv optužene.

Rešidović je pojasnila da se naredba od 24. oktobra 2014. nije odnosila na optuženu, kao i da su ranije isticani prigovori autentičnosti i zakonitosti na tu radnju.

Predočila je odbrana i akt Tužilaštva BiH kao odgovor Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) i Uredu disciplinskog tužioca u kojoj se pominje naredba iz februara 2015. godine.

"Ured disciplinskog tužioca je prethodno tražio da Tužilaštvo dostavi krivičnu prijavu, naredbu ili drugi inicijalni akt kojim je formiran tužilački predmet. Tužilaštvo je dostavilo naredbu od februara 2015., ne onu iz oktobra 2014. godine", rekla je braniteljica.

Uložena je i odluka prvostepene disciplinske komisije kojom je Miletić privremeno udaljena s dužnosti, a u obrazloženju ovog dokumenta je pomenuta naredba o proširenju istrage.

Za neke od uloženih dokumenata tužilac Džermin Pašić je prigovorio zbog relevantnosti, te pojasnio da se radi pretpostavkama odbrane.

Potom je braniteljica predočila prijedlog za određivanje pritvora Miletić, Brkiću i Šabiću, kao i rješenje Suda BiH o određivanju ove mjere, uz pojašnjenje da se u ovom aktima nigdje ne pominje naredba o provođenju istrage iz oktobra, već iz novembra 2014. godine.

"Ovim je sudija za prethodni postupak doveden u zabludu", dodala je braniteljica.

Tužilac je prigovorio da se zloupotrebljava očigledna tehnička omaška.

Miletić se sudi za primanje dara s ciljem osiguranja povoljnog ishoda u postupku koji je vođen u predmetu protiv Rame Brkića i ostalih, među kojima je bio i Šabić.

Odbrana je uložila i prijedlog Tužilaštva BIH za izricanjem mjera zabrane Miletić i Brkiću iz marta 2015., u kojem se pominje naredba o proširenju istrage iz februara iste godine.

Sve i da je naredba iz novembra 2014., navela je braniteljica, bila tehnička greška, svima je jasno da je mogla biti ispravljena, kao i da se naredba iz oktobra ne pominje u tom prijedlogu.

Predočena je i službena zabilješka odbrane o izvršenom uvidu u spis Tužilaštva BiH u predmetu Šabić i drugi iz juna 2015., u kojoj je navedeno da u registrima nije pronađena naredba iz novembra 2014., ni zahtjev VSTV-a prema Tužilaštvu iz februara 2015., niti dokumentacija o obustavi istrage protiv S1. Tu dokumentacija ni do danas odbrana nije dobila, rekla je Rešidović.

Zadnji uloženi dokumenti su disciplinska pritužba VSTV-u koji je u julu 2015. podnijela odbrana, te obavijest iz oktobra 2016. da je Ured disciplinskog tužioca ispitao pritužbu i odbacio je. Odbrana navodi da je tužilac šest mjeseci prije obavjesti, odnosno u aprilu prošle godine rekao da zna da je pritužba odbačena.

Tužilac je replicirao da mu je drago što je obavijest uložena kao dokaz, jer su okolnosti u pritužbi odbačene kao neosnovane i nije bilo dokaza da je počinjen disciplinski prekršaj.

Nastavak suđenja je planiran za 6. juli, javio je BIRN BiH.