{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na stadionu Grbavica predstavljen najveći stolnjak u BiH

A
13.6.2014. u 12:59
793
53
Na stadionu Grbavica predstavljen najveći stolnjak u BiH
793
Na stadionu Grbavica u Sarajevu danas je predstavljen najveći bosanskohercegovački heklani solnjakog, dugačak 70 i širok 1,20 metara.
Stolnjak je spojen je od oko 500 pojedinačnih stolnjaka koje su donirale različite osobe iz svih dijelova Bosne i Hercegovine. Projekat je realizovalo oko 15 članica Sekcije za pletenje Centra za zdravo starenje Općine Novo Sarajevo.

Voditeljica Sekcije za pletenje u Centru za zdravo starenje Novo Sarajevo Suada Filipović kazala je da učesnice ove sekcije već šest mjeseci rade na izradi najvećeg isheklanog stolnjaka na svijetu.

"On se sastoji od pojedinačnih radova koje su radili naši preci, koje su radile naše majke, sestre i mi kada smo bile mlade. Akcija prikupljanja stolnjaka se provodila na području cijele BiH", kazala je Filipović.

Današnjim događajem Centar za zdravo starenje obilježio je treću godišnjicu rada, ali je cilj bio uputitit podršku bh. fudbalskoj reprezentaciji pred nastup na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Stoga su šeširi i navijačka himna reprezentacije BiH ufudbalu bili dio dekora današnjeg događaja na stadio Grbavica. 

Prema riječima Suade Filipović, članice sekcije su veoma sretne zbog današnje manifestacije s obzirom na to da su uložile veliki trud u realizaciju ovog projekta.

"Mi smo radeći na ovom projektu ojačale naše prijateljstvo, pa su se javile i nove ideje, akcije", pojasnila je Filipović.

Menadžerica Centra za zdravo starenje Novo Sarajevo Minela Ferić kazala je da je riječ o projektu koji je trajao šest mjeseci.

"Članice Sekcije pletenja su došle na ideju da sastave najveći bh. stolnjak. Svi znamo da danas u domovima rijetko ko koristi heklane stvari i da se one uglavnom drže u ormarima, tako da smo odlučili da nešto tradicionalno pretvorimo u moderno", pojasnila je Ferić.

Prema njenim riječima, radi se o stolnjaku cijele BiH, jer su za njega pristigle donacije iz svih dijelova zemlje.

Članice Centra za zdravo starenje kažu da su se kandidovale i za ulazak u Guinnesovu knjigu rekorda. 

Načelnik općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo kazao je da se na ovakvim manifestacijama jača duh BiH.

"Država BiH je sastavljena od različitih dijelova, kao i ovaj stolnjak, ali moramo se navići da živimo zajedno i radimo na jačanju BiH", kazao je Koldžo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: