Željko Matić
0

Na spiskovima za glasanje nema prognanih Hrvata

FENA
Željko Matić, predsjednik izbornog stožera i nositelj liste Hrvatske koalicije za Banje Luku, saopćio je da je ta koalicija iznenađena da je na spisaku glasača poštom za Banju Luku samo 600 prognanih Hrvata, iako je posljednjih mjeseci registrirano novih 700 uz ranijih 1.000.

"Očigledno država tri puta lakše i brže briše s glasačkog popisa nego što u njega upisuje“, ocjenjuje Matić u pisanoj izjavi.

Ističe da je, nakon posljednje odluke Državnog izbornog povjerenstva kojom su s biračkog popisa "pometeni" prognani Posavljaci, dodatno ih uznemirila i elektronska pošta koja im svakodnevno stižu iz Kanade i Australije i u kojoj se prognani sugrađani žale da, iako im je potvrđena registracija za glasovanje poštom, još nisu dobili pisma s glasačkim materijalom.

Isti upiti, navodi, stižu im i iz susjedne Hrvatske.

"Sada je jasno da Državno izborno povjerenstvo koristi tzv. potvrdne obrasce kojima oni koji su registrirani za prethodne izbore potvrđuju svoju namjeru sudjelovanja na novim izborima , ne za registraciju nego za deregistraciju takovih. Imamo razloga sumnjati u to jesu li uopće svima poslani ti potvrdni obrasci, jer ispada da njih nitko nije odgovorio“, ističe Matić.

"Zato, prije nego što potpuno nestane polovica bh. Hrvata iz RS-a s biračkih popisa, potrebno je žurno preispitati smisao ovakvog Državnog izbornog povjerenstva i Izbornog zakona po kome rade“, zaključuje predsjednik izbornog stožera i nositelj liste Hrvatske koalicije za Banju Luku.