Fadila Hadžić
0

Na SOS telefon javi se stotinjak žena mjesečno

FENA
Ravnateljica Fondacije La strada BiH (udruge za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima) Fadila Hadžić upozorila je da se na njihov SOS telefon javi i do stotinjak žena mjesečno koje su žrtve trgovine i seksualnog iskorištavnja.

U povodu Međunarodnoga dana borbe protiv nasilja nad ženama i svjetske kapanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama", koja završava 10. decembra - na Međunarodni dan ljudskih prava, gospođa Hadžić najavila je kampanju koju će La strada provesti putem dokumentaraca.

Kako je kazala, filmovi će se prikazivati i u školama radi jačanja samopouzdanja učenika i njihova informiranja o rizicima sumnjivih poslovnih ponuda te o spektru okolnosti koje ih mogu odvesti u lanac trgovine ljudima.

Ravnateljica La Strade istaknula je da je njihov zadatak u udruzi da upoznaju institucije vlasti i društvo s ovim najbrutalnijim oblikom kršenja ljudskih prava.

Po njezinom mišljenju, trgovina ženama u svrhu seksualnoga iskorištavanja sve je više zastupljena u BiH zbog "mekih" granica sa susjednim zemljama budući da se te granice prelaze samo s ličnom kartom.

Nesvjesni rizika povezanih s tobožnjim posredovanjem u zapošljavanju, mlade žene riskiraju da padnu u ruke trgovaca, objasnila je gospođa Hadžić.

Žene koje su žrtve prostitucije dolaze iz disfunkcionalnih obitelji i uglavnom su to mlade djevojke koje tražeći izlaz iz teške obiteljske situacije, postanu žrtve trgovine.

"Nakon što budu prodate, prisiljene su raditi u seksualnoj industriji ili na drugim prisilnim poslovima, bez primanja odgovarajuće naknade", zaključila je Fadila Hadžić, dodavši kako su ljudi koji se bave trgovinom ženama dobro uvezani i da ih je teško otkriti, pa je potrebna saradnja i nadležnih organa i društva u cjelini.