Putinov političar
76

Na Sokolac sutra dolazi istaknuti ruski nacionalista, a TV ekipa će snimati prilog o ratu u BiH

N. V.
Sergej Baburin sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom (Foto: EPA-EFE)
Sergej Baburin sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom (Foto: EPA-EFE)
Načelnik općine Sokolac Milovan Bjelica je objavio da će u srijedu, 13. septembra primiti visoku delegaciju iz Rusije koju predvodi predsjednik Međunarodne slovenske akademije nauka, obrazovanja, umjetnosti i kulture Sergeja Baburina, koji je istaknuti ruski nacionalistički političar.

U delegaciji sa njim će biti i Andrej Snjegov i Sergej Dobrinjin, a TV ekipa iz Rusije će snimiti prilog za rusku publiku o ratu na području Sarajevsko-romanijske regije.

Baburin je bivši potpredsjednik državne Dume. Poznat je kao nacionalistički političar koji je predsjednik Ruskog narodnog saveza i bivši predsjednik politicke partije Rodina. Također je bio rektor Ruskog državnog univerziteta za trgovinu i ekonomiju (RGTEU) od 2002. do 2012. godine.

Bjelica je kazao je Baburin prijatelj Republike Srpske i srpskog naroda te da je to pokazao u ratnim vremenima, a što potvrđuje njegovanjem nastavka saradnje i kulturnih veza.

Baburina je moguće vidjeti u srbijanskim medijima poput Happyja, Dodiku redovno čestita izbornu pobjedu i često govori o srpskom narodu, a sada dolazi i da posjeti Novi Zejtinlik i manastir Sokolicu.

U prošlosti se sastajao sa Slobodanom Miloševićem koji ga je čak zvao za savjet uoči odluke da odbije prijedlog iz Rambujea nakon čega je uslijedilo NATO bombardovanje. Baburin je tada rekao Miloševiću da im Rusija vjerovatno neće pomoći u slučaju rata, ali da bi potpisivanje prijedloga definitivno značilo izdaju Kosova i naroda.

Svoje radikalne i nacionalističke stavove te politiku koja je bliska Vladimiru Putinu, Baburin je pokazao u brojnim izjavama, a prošle godine je u intervjuu za Novosti kazao da je Rusija bila primorana "da se umiješa u građanski rat u Ukrajini".

Tvrdi i da ne postoji rat između Rusije i Ukrajine jer Ukrajinci nisu objavili rat Rusima, a da je Putin proglasio samo "specijalnu vojnu operaciju". Smatra da je kraj rata moguć samo u slučaju demilitarizacije Ukrajine.

Dolazak Baburina je dobar pokazatelj da Rusi ipak obraćaju značajnu pažnju na ovaj prostor i da žele intenzivirati svoje djelovanje u RS-u. Načelnik Sokoca Bjelica je nedavno kazao i da je prihvatio bratimljenje ove općine sa gradom Možajska iz Moskovske oblasti.

Nedavno je načelnik Sokoca Bjelica kazao da je prihvatio bratimljenje ove općine i grada Možajska iz Moskovske oblasti.