Pronađeni autodijelovi
11

Na Sokocu uhapšen Branislav Gordić, jedan od optuženih u predmetu "Volan"

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Policija je danas na Sokocu uhapsila osobu inicijala B. G. (1966.) iz te općine, zbog osnova sumnje da je počinila krivično djelo teške krađe. Kako nezvanično saznajemo, uhapšen je Branislav Gordić zvani Ćelo.

Na osnovu naredbe Osnovnog suda u Sokocu, a uz saglasnost tužioca Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo, izvršen je pretres kuće i pomoćnih objekata te osobe te pronađen određeni broj autodijelova za koje postoji sumnja da potječu iz krivičnih djela izvršenih na području Kantona Sarajevo.

Oduzeti predmeti će uz operativni materijal biti dostavljeni MUP-u Kantona Sarajevo na daljnje postupanje, saopćeno je iz Policijske uprave Istočno Sarajevo.

Inače, Gordić je jedan od 27 članova grupe optužene u predmetu "Volan" koju se tereti za organizovani kriminal u vezi s krađama automobila, krijumčarenjem i daljnjom prodajom.

Kao što smo ranije objavili, prema nalogu Tužilaštva BiH, Granična policija BiH je s drugim policijskim agencijama učestvovala u realizaciji Operativne akcije "Volan". Granična policija BiH je Tužilaštvu BiH na raspolaganje dala posebno formiran tim policijskih službenika i izdvojila značajne materijalno-tehničke kapacitete, između ostalog i specijalističku opremu za tajno praćenje. Specijalni tim GP BiH zadokumentovao je više organizovanih kriminalnih grupa s područja Hercegovine, Istočnog Sarajeva, Pala, Sokoca i Mokrog u izvršenju krađa, prijevoza vozila na skrovita mjesta, kao i primopredaje i krijumčarenja vozila na područje Republike Srbije.

Tim koji je radio predmet "Volan" konstatovao je da su grupe koje se bave autokriminalom izuzetno dobro organizirane u podjeli zadataka i uloga u izvršenju krivičnih djela, da se specijaliziraju i dijele prema vrstama vozila, da su opremljeni sofisticiranom opremom i alatima te da u izvršenju krivičnih djela pokazuju izuzetnu odlučnost i ne odustaju čak ni kada su otkriveni od građana ili policijskih službenika. Također, dokumentovano je da na područje Sarajeva dolaze naoružani i maskirani fantomkama u specijaliziranom vozilu za brzi bijeg, tzv. borbenjaku.