BiH
36

Na Sokocu -12, u Goraždu -8: Minusi obilježili jutro, u četvrtak moguć slab snijeg

Piše: I. P.
Mada bez snijega, nadolazeća zima na velika vrata ulazi u Bosnu i Hercegovinu, a najbolji pokazatelj su niske jutarnje temperature.

Jutros u 7 sati najhladnije mjesto u našoj zemlji bio je Sokolac sa izmjerenih -12 stepeni, a malo topliji bili su Gacko i Rudo sa -10, Višegrad i Nevesinje sa -9 te Foča, Goražde, Kupres i Livno sa izmjerenih -8 stepeni celzija.

U najvećim gradovima Bosne i Hercegovine stanje je nešto bolje. U Banjoj Luci je u 7 sati izmjereno -4 stepena, u Bijeljini također, u Mostaru je zabilježen 1 stepen, u Tuzli -6, u Zenici -5, a u Bihaću je zabilježeno -5 stepeni.

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine jutros je bilo -6 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme uz umjerenu oblačnost i postepeno jače naoblačenje tokom poslijepodneva ili u večernjim satima. Vjetar, slab do umjeren, južni i jugozapadni. Dnevne temperature od 3 do 8, na jugu i u Krajini do 12 stepeni celzija.

U Sarajevu će biti sunčano uz umjerenu oblačnosti. Dnevna temperatura oko 4 stepena.

U četvrtak prijepodne moguća je slaba kiša ili slab snijeg. Drugi dio dana će biti bez padavina i doći će do djelimičnog razvedravanja. U Hercegovini će biti pretežno vedro. Jutarnje temperature od -4 do 0, na jugu od -1 do 4, a dnevne od 1 do 7, na jugu od 8 do 14 stepeni.

U petak će biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini vedro. U jutarnjim satima će biti mraza i magle po kotlinama te uz riječne tokove. Jutarnje temperature od -7 do -1, na jugu od 0 do 4, a dnevne od -1 do 4, na jugu od 6 do 11 stepeni.

U subotu će preovladavati umjereno, ponegdje pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini će biti vedro. U jutarnjim satima će biti mraza i magle po kotlinama i uz riječne tokove. Jutarnje temperature od -7 do -1, na jugu od 0 do 5, a dnevne od -2 do 3, na jugu od 6 do 10 stepeni.

Posljednjeg dana u sedmici preovladavat će sunčano vrijeme, dok će navečer doći naoblačenje sa juga. U jutarnjim satima će biti mraza i magle po kotlinama. Jutarnje temperature od -9 do -4, na jugu od -2 do 2, a dnevne od 1 do 6, na jugu od 7 do 12 stepeni.