Gušenje demokratije
108

Na snagu stupio zakon u RS-u kojim kleveta postaje krivično djelo, mete su svi u BiH

A. Ku.
Milorad Dodik, predsjednik entiteta RS (Foto: I. Š./Klix.ba)
Milorad Dodik, predsjednik entiteta RS (Foto: I. Š./Klix.ba)
Danas, osmi dan nakon objave u Službenom glasniku, na snagu je stupio zakon kojim je kleveta u bh. entitetu Republika Srpska kriminalizovana.
Predsjednik RS-a Milorad Dodik potpisao je Ukaz o proglašenju Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, čime je preskočena i posljednja "prepreka" da kleveta postane krivično djelo u ovom entitetu, a kako je najavljeno odrazit će se i na ostatak Bosne i Hercegovine.

Kriminalizovanje klevete znači da svako može biti osumnjičen ili pod istragom ukoliko neko bude smatrao da je oštećen potencijalnim klevetničkim izražavanjem.

Osoba koja smatra da je oklevetana prijedlog može podnijeti nadležnom tužilaštvu koje će razmotriti da li će biti pokrenut krivični postupak.

Medijska zajednica i stručnjaci su upozorili da u zakonu nije jasno precizirano šta je kleveta te da će primjena ovog zakona zadati snažan udarac slobodi izražavanja.

Ovakve odredbe se vrlo rijetko primjenjuju u Evropi zbog nedemokratičnosti.

Transparency International u BiH (TI BiH) saopćio je kako je usvajanjem izmjena Krivičnog zakona vlast u RS ušla u fazu otvorene represije nad građanima i svrstala se u red najgorih autoritarnih režima u ovom dijelu svijeta.

Brian Aggeler, šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, izjavio je da je razočaran potezom vlasti RS-a da kriminalizuju klevetu, zanemarujući preporuke međunarodnih organizacija i krećući se "suprotno od međunarodnih standarda zaštite ljudskih prava".

Za klevetu su propisane novčane kazne do 6.000 KM što je mnogo manje od prvobitne cifre koja je bila u nacrtu zakona, ali je izmijenjena na sjednici NSRS-a 20. jula.

U konačnoj verziji Zakona izmijenjena je kvalifikacija uvrede koja se više ne tretira kao krivično djelo nego ostaje prekršaj.

Ipak, odredba koja se odnosi na "neovlašteno objavljivanje i prikazivanje tuđeg spisa, portreta i snimka" je ostala i za nju je predviđena novčana kazna ili kazna zatvora do dvije godine.