Kantonalni sud
20

Na slobodi bračni par Đalić, organizatori grupe u predmetu "Zadruga"

Piše: I. Č.
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Sanel i Enisa Đalić, koji su uhapšeni prije nekoliko mjeseci zbog sumnje da su okosnica organizirane grupe u predmetu "Zadruga", pušteni su 8. maja na slobodu, saznajemo iz izvora bliskih istrazi.

Odlukom Kantonalnog suda u Sarajevu bračni par Đalić je pušten na slobodu, nakon što je Vrhovni sud FBiH ukinuo rješenje o produženju pritvora i vratio na ponovno odlučivanje. Očekivalo se da će Kantonalni sud donijeti novo rješenje o produženju pritvora, što se nije desilo.

Sanel i Enisa Đalić se terete da su, kao okosnica cijele organizirane grupe, djelovali na području Kantona Sarajevo i šire, rukovodeći od 2010. godine Agencijom za posredovanje u zapošljavanju Leading d.o.o. Sarajevo. Osnivač je bio Sanel Đalić.

Rad agencije obustavljen je nakon izvršenog inspekcijskog nadzora 2016. godine, što bračnom paru Đalić nije predstavljalo prepreku da osnuju novi pravni subjekt s istom djelatnošću - Agenciju za posredovanje u zapošljavanju Eslider d.o.o. Sarajevo. No, osnivač je ovaj put bila Enisa Đalić.

Bračni par Đalić je, prema navodima iz Tužilaštva, radio na falsificiranju uvjerenja sa fakulteta koja potvrđuju da su osobe na koja su uvjerenja glasila studenti i đaci, a s ciljem da prikažu kako njihova agencija ima članove/kandidate za zaposlenje.

Potom su s ostalim osumnjičenima, navodno, sklapali fiktivne ugovore o poslovno-tehničkoj saradnji i ugovore o pružanju usluga na imena studenata i đaka, da bi drugi osumnjičeni putem svojih preduzeća uplaćivali novac na račun agencija.

Drugim riječima, terete se da su vršili neutemeljene transakcije radi finansijski neopravdanog izvlačenja gotovog novca i izbjegavanja plaćanja obaveza propisanih poreznim zakonodavstvom sa računa preduzeća navodnih korisnika usluga.

Tužilaštvo tvrdi da je bračni par Đalić potom taj novac skidao s računa firme i vraćao osumnjičenima, uz proviziju od osam do 10 posto. Na ovaj način pravna lica su izbjegavala plaćanje poreza državi, kao i ostalih dažbina, odnosno vršilo se pranje novca.

Tokom istrage pronađeno je 4.000 uvjerenja od kojih je samo 75 sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, ali je utvrđeno da fakulteti UNSA ne izdaju uvjerenja sa sadržajem kakav je bio naveden u onim koje je posjedovala agencija.

Također, provjerom je utvrđeno da većina tih studenata nije radila ili nije nikada radila za nijednu od agencija u vlasništvu bračnog para Đalić.

Navodnih korisnika usluga agencija za posredovanje u zapošljavanju bračnog para Đalić bilo je, prema našim informacijama, blizu 200 pravnih subjekata i isto toliko odgovornih lica, mahom preduzeća iz Sarajeva.