{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na slobodi atentator Ronalda Reagana

Klix.ba
21.12.2003. u 23:12
0
0
Na slobodi atentator Ronalda Reagana
0
Na slobodi atentator Ronalda Reagana
Čovjeku koji je 1981. godine pokušao ubiti bivšeg američkog predsjednika Ronalda Reagana, bit će po prvi puta dozvoljeno da napusti psihijatrijsku bolnicu, i to samo u pratnji svojih roditelja.
Sudija je donio ovu odluku usprkos protivljenju obitelji bivšeg predsjednika, i mnogih saveznih zvaničnika.

Posljedica njegovog pokušaja ubistva je da su predsjednik i njegov predstavnik za štampu, James Brady, pogodjeni su mecima. Kao posljedica toga, gospodin Brady je doživotno obogaljen.

John Hinckley, čovjek koji je ispalio hice, nikada međutim nije odsjedio ni dana u zatvoru. Sud ga je proglasio ludim, i poslao ga u bolnicu za mentalne bolsti, Sveta Elizabeta, gdje leži i danas.

Ipak, ove sedmice je jedan sudac odobrio zahtjev same bolnice - prema kojem gospodinu Hinckleyu treba omogućiti 61 susret s roditeljima bez prisutstva trećega, u radijusu od 80 kilometara od bolnice u Washingtonu.

Sud je ipak postavio određena ograničenja, prema kojima roditelji moraju u svakom trenutku biti s Hincklyjem.

Bivša prva dama Nancy Reagan je u pisanom saopćenju izrazila razočarenje odlukom sudije. Sin Ronalda Reagana, Ron , je zgrožen odlukom izjavio: "Ako John Hinckley više nije lud,onda ga možda treba poslati u zatvor, da se malo sučeli s onim što je učinio."

Tajna služba koja štiti predsjednika, pratila je Hinckleya tijekom više od 200 izlazaka iz bolnice. Jedan predstavnik Bijele Kuće kaže da ne bi bio iznenađen ako se ta pratnja nastavi.

Izvor: VOAnews

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: