Igor Radojičić
0

Na sjednici PIC-a neće biti značajnih odluka

FENA
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić smatra da Vijeće za implementaciju mira u BiH (PIC) na sjednici tokom ove sedmice u Briselu neće donositi, kako je naveo, nikakve posebne odluke te da će biti ključno novo zasjedanje u februaru ili martu naredne godine.

Radojičić predstojeću sjednicu ocjenjuje kao zasjedanje u kontinuitetu i tranzicioni period do sljedeće sjednice PIC-a.

„Za to postoji više razloga jer još nisu ispunjeni svi od pet plus dva uslova koji su postavljeni pred BiH, a postoji i najnovija strategija Evropske unije o BiH, koja uz ispunjenje tih uslova planira i izjašnjavanje o statusu međunarodne zajednice na idućoj sjednici PIC-a, koja bi trebalo da se održi u februaru i martu 2009. s pretpostavljenom tranzicijom OHR-a u ured specijalnog predstavnika Evropske unije polovinom naredne godine“, pojasnio je on.

„Također, očekuje se i stav nove američke administracije, pa je očekivati da će ova sjednica biti tranziciona na kojoj će se elaborirati manje-više poznati stavovi međunarodne zajednice, nova strategija EU, postavljeni ciljevi, a vjerovatno odluke odgoditi za februar ili mart naredne godine kada bi trebalo da se održi i nova i vjerovatno ključna sjednica PIC-a“, naveo je predsjednik Narodne skupštine RS-a.

Upravni odbor PIC-a sastat će se u Briselu 19. i 20. novembra.

PIC će se 19. novembra sastati s državnim premijerom i premijerima entiteta Nikolom Špirićem, Nedžadom Brankovićem i Miloradom Dodikom, kao i s liderima šest stranaka koje čine vladajuću koaliciju na državnom nivou - Harisom Silajdžićem, Sulejmanom Tihićem, Mladenom Ivanićem i Božom Ljubićem.

PIC će nastaviti zasjedanje 20. novembra kad će razmotriti napredak koji je BiH postigla u pravcu ispunjavanja pet ciljeva koji su postavljeni u februaru ove godine i trenutnu političku situaciju u zemlji.