BiH
0

Na sjednici Doma naroda FBiH zakoni o zaduživanju FBiH i porezima na dohodak i dobit

FENA
U Sarajevu je za sutra sazvana sedma redovna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Jedna od najavljenih tačaka dnevnog reda je Prijedlog zakona o dugu, zaduživanju i garancijama u Federaciji.

Ovaj tekst odobrili su 25. septembra poslanici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta. Ako ga sutra podrže i delegati u Domu naroda, ubrzo će biti primjenjiv.

Njime se najavljuje novina da limit novih zaduženja u jednoj godini na nivou Federacije BiH ne može preći 18 posto prihoda ostvarenih u prethodnoj fiskalnoj godini.

Gornja granica zaduživanja kantona bila je predviđana na pet posto od ukupnih prihoda iz prethodne godine, ali je amandmanom Stranke demokratske akcije podnijetim 25. septembra u Predstavničkom domu za kantone i za općine ovaj limit povećan na 10 posto.

Ukupno u jednoj godini zaduženje u Federaciji BiH ne smije biti veće od 60 posto njenog GDP-a, najavila je Federalna vlada, predlagač ovog zakonskog teksta.

Vlada je predlagač i seta fiskalnih reformskih zakona koji su također u najavljenom dnevnom redu sutrašnje sjednice Doma naroda. To su nacrti zakona o porezu na dobit i o porezu na dohodak te Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima, odobreni također u Predstavničkom domu krajem septembra.

Federalna vlada ovim zakonima želi uvesti red u oblast koju reguliraju, eliminirati visestruko oporezivanje, napuniti budžetske fondove i ujednačiti kriterije za oporezovanje na cijeloj teritoriji Federaciji.

Trenutno vlada veliko šarenilo u oporezivanju ove vrste u deset federalnih kantona pa se na teritoriji FBiH primjenjuje više od 50 različitih poreznih stopa, obrazloženo je.