{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na sjednici Doma naroda FBiH zakoni o zaduživanju FBiH i porezima na dohodak i dobit

F
17.10.2007. u 13:40
0
0
Na sjednici Doma naroda FBiH zakoni o zaduživanju FBiH i porezima na dohodak i dobit
0
Na sjednici Doma naroda FBiH zakoni o zaduživanju FBiH i porezima na dohodak i dobit
U Sarajevu je za sutra sazvana sedma redovna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.
Jedna od najavljenih tačaka dnevnog reda je Prijedlog zakona o dugu, zaduživanju i garancijama u Federaciji.

Ovaj tekst odobrili su 25. septembra poslanici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta. Ako ga sutra podrže i delegati u Domu naroda, ubrzo će biti primjenjiv.

Njime se najavljuje novina da limit novih zaduženja u jednoj godini na nivou Federacije BiH ne može preći 18 posto prihoda ostvarenih u prethodnoj fiskalnoj godini.

Gornja granica zaduživanja kantona bila je predviđana na pet posto od ukupnih prihoda iz prethodne godine, ali je amandmanom Stranke demokratske akcije podnijetim 25. septembra u Predstavničkom domu za kantone i za općine ovaj limit povećan na 10 posto.

Ukupno u jednoj godini zaduženje u Federaciji BiH ne smije biti veće od 60 posto njenog GDP-a, najavila je Federalna vlada, predlagač ovog zakonskog teksta.

Vlada je predlagač i seta fiskalnih reformskih zakona koji su također u najavljenom dnevnom redu sutrašnje sjednice Doma naroda. To su nacrti zakona o porezu na dobit i o porezu na dohodak te Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima, odobreni također u Predstavničkom domu krajem septembra.

Federalna vlada ovim zakonima želi uvesti red u oblast koju reguliraju, eliminirati visestruko oporezivanje, napuniti budžetske fondove i ujednačiti kriterije za oporezovanje na cijeloj teritoriji Federaciji.

Trenutno vlada veliko šarenilo u oporezivanju ove vrste u deset federalnih kantona pa se na teritoriji FBiH primjenjuje više od 50 različitih poreznih stopa, obrazloženo je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: