Vrlo zarazna bolest
56

Na seoskom imanju kod Bijeljine utvrđena afrička kuga kod svinja

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bijeljinski Gradski veterinarski inspektori su upućeni na teren na imanjima u Dragaljevcu gdje je utvrđena afrička kuga svinja, kao i imanjima za koja se sumnja da u njima ima zaraženih životinja.

Nakon potvrđivanja pozitivnog nalaza na afričku kugu svinja na imanju u Dragaljevcu, inspektori su upućeni na teren u saradnji sa veterinarima iz nadležnih veterinarskih organizacija i Veterinarskim institutom Vaso Butozan i postupaju u skladu sa zakonskom regulativom, saopšteno je iz Gradske uprave.

Gradska veterinarska inspekcija apelovala je da se što više ograniče posjete domaćinstvima kako bi se svela na minimum mogućnost širenja zaraze afričkom kugom svinja.

"Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske je rješenjem utvrdilo granice zaraženog i ugroženog područja, a Gradska veterinarska inspekcija apeluje da veterinari iz veterinarskih organizacija, kao i sami farmeri obavijeste gradsku veterinarsku inspekciju o svakoj sumnji na pojavu ove bolesti", ističe se u saopštenju.

U zaraženom području, ističu iz Gradske uprave, zabranjen je transport svinja bez posebnog odobrenja veterinarskog inspektora.

"S obzirom na to da je riječ o izuzetno zaraznoj bolesti, radi zaštite zdravlja životinja i čuvanja imovine, apeluje se da na ulaze u imanja i objekte u kojima se drže svinje obavezno postave dezinfekcione barijere, radi dezinfekcije ruku, obuće i vozila", piše u saopštenju.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić rekao je jučer nakon što su potvrđeni prvi slučajevi da je obaveza Gradske uprave Bijeljina da obezbijedi mjesto na kojem će se izvršiti neškodljivo uklanjanje ostataka nakon eutanazije zaraženih životinja, što znači da se i lokalna zajednica, Vlada Srpske i nivo BiH moraju uključiti u ovaj proces po jasno utvrđenim pravilima koje je Vlada donijela još 2019. godine.

On je pojasnio da se područje u krugu od tri kilometra smatra zaraženim, dok je područje u krugu od 10 kilometara smatrano ugroženim.

Glavni republički veterinarski inspektor Vladimir Ilijević rekao je juče da je Ministarstvo poljoprivrede nakon pojave zarazne bolesti formiralo ugroženo i zaraženo područje, te da se u blizini zaraženog domaćinstva nalazi još osam manjih farmi, ali i da se nada da se bolest neće dalje širiti.

Afrička kuga je bolest koja se već dugo pojavljuje u Evropi, a ovo je prvi put da se afrička kuga pojavila u BiH.