Bihać
0

Na sedam fakulteta počeo generalni štrajk

FENA
Foto: FTV
Foto: FTV
Oko 300 zaposlenih na sedam fakulteta Univerziteta u Bihaću jutros je stupilo u generalni štrajk zbog nezadovoljstva teškom ekonomsko-socijalnom situacijom, ali i činjenicom da s visokim obrazovanjem nije potpisan granski kolektivni ugovor.
  • Štrajk neće biti prekinut sve dok s Vladom USK-a ne bude potpisan kolektivni ugovor - rekao je Esad Bajramović, predsjednik Samostalnog sindikata visokog obrazovanja i nauke USK-a, dodavši da su sve aktivnosti na Univerzitetu odgođene.

Odgođen je oktobarski ispitni rok te promocija oko 700 diplomanata, koja je bila zakazana za 26. oktobar. Održan je i sastanak u Vladi USK-a, na kojem su predstavnici Sindikata ostali pri svom stavu da će štrajk trajati do potpisivanja kolektivnog ugovora.

Ministar obrazovanja USK-a Amir Hadžić kazao je da kolektivni ugovor s visokim obrazovanjem nije potpisan još ni u jednom kantonu, te da ne treba žuriti s tim, da se ne bi napravio ugovor koji je nerealan i teško ostvariv.

Samo je dogovoren tek početak pregovora o kolektivnom ugovoru s predstavnicima Sindikata i Vladinog tima za 22. oktobar.