BiH
0

Na sarajevskom FPN-u otvoren prvi postdiplomski studij diplomatije

FENA
Fakultet političkih nauka (FPN) u Sarajevu uspješno je okončao sve pripreme za početak prvog postdiplomskog studija iz diplomatije u BiH. Otvaranje studija "Diplomatija u savremenom svijetu" upriličeno je danas u prostorijama FPN-a.

Na ovaj atraktivan i moderan studij, koji je usklađen s principima Bolonjske deklaracije, prijavio se veliki broj kandidata iz cijele BiH različitih profesionalnih i obrazovnih profila.

Studij će voditi profesorica Emina Kečo - Isaković. S obzirom na interdisciplinarnu prirodu tog studija, Fakultet će agnažirati veliki broj eksperata iz BiH, regiona i Evrope. BiH ima relativno mladu diplomatsku službu, a sticajem različitih okolnosti i historijskih događaja nalazi se u centru međunarodnih diplomatskih zbivanja i interesa u posljednjim decenijama.

Potreba za obrazovanjem iz diplomatskih disciplina proizilazi kao logična i neupitna potreba bh. obrazovnog sistema. Uvođenje postdiplomskog studija iz diplomatije od velikog je interesa za bh. društvo, ocjenjuju u FPN-u. BiH je time dobila visokoškolsku instituciju koja će se permanentno baviti obrazovanjem kadra za diplomatske odnose i rad u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u inozemstvu.

To je ujedno i početak sistematskog osposobljavanja i obrazovanja stručnjaka koji će BiH, njene institucije i građane uvesti u evratlantske integracije.

Prva predavanja na ovom studiju održali su visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak, njemački ambasador u BiH Michael Schmunk, a sutra će gosti predavači biti šef Misije OSCE-a u BiH Douglas Davidson te član Predsjedništva BiH i prvi ministar MVP-a RBiH Haris Silajdžić.

Dekan FPN-a Mirko Pejanović u pozdravnom govoru istakao je da je Fakultet izvšio sve pripreme za ispunjavanje programa studija. Kako je naglasio Pejanović, studij je koncipiran tako da je njegova struktira multidisciplinarnog karaktera, te da postdiplomce čeka intezivan rad. Kada je riječ o rezultatima koje bi ovaj studij trebao dati to je između ostalog i činjenica da će polaznici steći znanje koje će im omogućiti jednake šanse za rad u diplomatskoj službi BiH ali i za rad u međunarodnim organizacijama i institucijama Evropske unije.