{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na Sarajevskom aerodromu još se očekuje Solanin dolazak

F
4.12.2007. u 13:20
0
0
Na Sarajevskom aerodromu još se očekuje Solanin dolazak
0
Na Sarajevskom aerodromu još se očekuje Solanin dolazak
Parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i Evropske unije (SAA)odgođeno je za 15 sati, jer zbog magle na sarajevskom aerodromu nisu mogli sletjeti visoki predstavnik EU za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana i ministar vanjskih poslova Portugala, zemlje koja predsjedava EU Luis Filipe Marques Amado.
SAA će parafirati predsjedavajući Vijeća ministara BiH u ostavci Nikola Špirić i komesar EU za proširenje Olli Rehn, koji je poslije jučerašnjih razgovora sa članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Vijeća ministara Nikolom Špirićem i liderima vladajućih stranaka ocijenio da su se posljednjim političkim sporazumima u BiH stekli uvjeti za parafiranje Sporazuma.

Na sarajevskom aerodromu se očekuje dolazak Solane i Amada, radi njihovog prisustva današnjem potpisivanju SAA.

Solana treba danas da prisustvuje i primopredaji komande u snagama Evropske unije (EUFOR) i sastane se sa članovima Predsjedništva BiH.

Iz Predsjedništva BiH je saopćeno da su termini održavanja Solaninog susreta sa članovima ovog državnog tijela, prethodno zakazanog za 14.30 sati, i obraćanje novinarima, koje je bilo planirano za 15 sati, prolongirani do daljnjeg.

Glavni tajnik Vijeća EU (Vijeća ministara) i visoki predstavnik EU za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana na čelu je Glavnog tajništva EU, tijela koje priprema zasjedanja Evropskog vijeća i Vijeća ministra te pomaže da se zasjedanja održavaju uspješno na svim razinama. Na toj dužnosti, s petogodišnjim mandatom, nalazi se od 18. oktobra 1999., a u julu 2004. je imenovan na drugi petogodišnji mandat.

Glavni tajnik je i visoki predstavnik EU za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku zadužen je pomagati Vijeću pridonoseći formuliranju, razvoju i primjeni političkih odluka EU. Kad je to potrebno, uime Vijeća vodi i političke razgovore s trećim državama.

Javier Solana je od 25. novembra 1999. i glavni tajnik Zapadnoevropske unije, najstarije evropske odbrambene organizacije, koja bi trebalo da preraste u vojnoobrambeno krilo EU.

Kada Evropski ustav stupi na snagu, Solana će postati ministar vanjskih poslova EU.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Opravdavate li blokade saobraćajnica zbog previsoke cijene goriva?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: