BiH
1.3k

Na sarajevski aerodrom sletio Antonov 124, jedan od najvećih vojnih aviona na svijetu

Klix.ba
Teretni avion Antonov 124 sletio je u utorak na Međunarodni aerodrom Sarajevo dostavivši 10 vozila britanskih trupa koje će učestvovati u vojnoj akciji "Brzi odgovor 2016".

Antonov 124, inače drugi najveći i najteži avion na svijetu, u Sarajevo će dostaviti ukupno 30 vozila vojske Ujedinjenog Kraljevstva. Teretna letjelica u sebi može nositi 150 tona opreme, što britanskoj vojsci daje mogućnost da u Bosnu i Hercegovinu dopremi veliku količinu tereta ukoliko bh. vlasti to zatraže, saopćava EUFOR.

Foto: EUFOR
Foto: EUFOR

U okviru vježbe "Brzi odgovor 2016", međunarodne snage će usko sarađivati sa Oružanim snagama Bosne i Hercegovine kombinujući i dijeleći vještine i iskustva koja će biti demonstrirana tokom izvođenja akcije.

U vježbi će učestvovati 750 vojnika EUFOR-a, Oružanih snaga BiH, vojske Ujedinjenog Kraljevstva, vojske Austrije i jedinica KFOR-a s portugalskim i mađarskim jedinicama.

Foto: EUFOR
Foto: EUFOR

Vježba će dozvoliti simulaciju komandovanja i kontrole štaba EUFOR-a, a jedinice će imati priliku izvesti patroliranje, praćenje, formiranje konvoja, evakuiranje i povlačenje.