Pojačan vjetar
6

Na Rujištu i dalje aktivan požar, očekuje se helikopter Oružanih snaga

FENA
Na lokalitetu Rujišta i dalje je aktivan šumski požar, a pojačan vjetar je nepovoljno utjecao na razvoj i smjer požara, pa su i tokom noći požar gasili pripadnici Profesionalne vatrogasne brigade Mostar i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Rujišta kako bi zaštitili stambene objekte, tako da kuće trenutno nisu ugrožene, saopćeno je iz Operativnog centra Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Drugi krak požara, koji se širi u smjeru Zijemalja, pokušavaju gasiti pripadnici Šumarstva "Srednje-Neretvanskog", gdje minirana i nepristupačna područja otežavaju gašenje. Tokom dana helikopter Oružanih snaga (OS) BiH trebao bi ponovno pružiti pomoć u gašenju požara na području Rujišta.

Šumski požar na lokalitetu Čvrsnice i Drežnice-Batačke lazine je i dalje aktivan, gdje gori šuma munike i bukve. Prema informacijama iz PVP-a Mostar, miniran i nepristupačan teren otežava gašenje požara.

Na području Mostara jučer je u Južnom logoru i Kosoru gorjela trava, dok su u ulici Blajburških žrtava gorjeli trava i borovi.

Na području Čapljine zabilježeno je šest požara i to na Modriču je gorjela šuma, u Domanovićima je gorjela trava i nisko rastinje, na Svitavi i Jasenici je gorjela trava i šuma, a u Gabeli i Tasovčićima je gorjela trava i nisko rastinje.

Na području Čitluka zabilježena su dva požara, u Ograđeniku je gorjelo smeće, trava i nisko rastinje, a u Vidovićima trava i nisko rastinje.

Na podučju općine Konjic, u mjestu Bradina, na lokalitetu Stari put za Ivan Sedlo, gorjela je trava i šipražje, a zahvaćena je površina od oko dva dunuma.

Na području Rame, u selu Orašac gorjela je trava i nisko rastinje.